Antena Căutare

"Baietii destepti" din energie, luati in vizor de Comisia Europeana

Comisia Europeana (CE) a inceput o investigatie privind contractele directe de vanzare a energiei electrice de catre compania de stat Hidroelectrica. Consiliul Concurentei a anuntat ca ancheta CE a fost declansata pe baza datelor furnizate de acesta.

"Consiliul Concurentei a colaborat cu CE si a transmis informatiile solicitate, pe baza carora forul european a declansat cele cinci investigatii privind contractele pe termen lung incheiate de Hidroelectrica. CE avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferentiale de catre Hidroelectrica, suspiciuni generate si de plagerile depuse de Fondul Proprietatea", se arata intr-un comunicat al Consiliului.

Comisia Europeana a anuntat miercuri ca initiat cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica a incalcat normele comunitare, privind ajutorul de stat, executivul UE aratand ca sunt indicii ca statul a influentat compania sa incheie contracte de vanzare/cumparare a energiei la preturi preferentiale.

Contractele bilaterale de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003, si expira in 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energia pe care o produce catre asa-zisii "baieti destepti", la preturi sub media pietei.

Iar CE vrea sa stabileasca sa stabileasca daca Hidroelectrica a subventionat in mod indirect clientii, vanzand acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei.

Consiliul Concurentei a declansat din oficiu, la inceputul acestei luni, o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei de catre Hidroelectrica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C., Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania si Energy Financing Team AG.

Foto: Intactimages

Marile burse europene, cu pierderi consistente dupa prezidentialele din Franta si caderea guvernului olandez... VIDEO! Credit bancar cu acte false in Bucuresti...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x