Antena Căutare

Banca Nationala s-a transformat in ,,broker de credite” pentru guvern

In sapte licitatii depo, institutiile bancare s-au inghesuit cu 26 mld. lei, cat au strans Finantele in 50 de emisiuni

Desi Banca Nationala continua sa intervina pentru a steriliza excesul de lichiditate, sumele atrase in ultimul timp sunt de peste cinci ori mai mici decat ofertele bancilor. In 2010, acestea au vrut sa plaseze 26,5 mld. lei la o dobanda echivalenta cu cea de politica monetara, insa BNR nu a atras decat 9 mld. lei. Bancile nu au succes nici cu Ministerul de Finante, care nu ofera randamentele cerute. Trezoreria nu a atras decat 25,81 mld. lei, doua treimi din suma programata.

Sub efectul scaderii economice, al reticentei de a acorda credite, al unor bilanturi deteriorate si al unui necesar de capitalizare, bancile au devenit din ce in ce mai interesate de operatiunile de tip depo organizate de Banca Nationala. De exemplu, la ultima licitatie, cea de la inceputul acestei saptamani, suma oferita de institutiile de credit a atins un nivel-record, de aproape 6 miliarde de lei. De altfel, si numarul bancilor care au participat la operatiunea din 13 septembrie a fost cel mai mare, 25 de jucatori.

Banca Nationala a adoptat o alta strategie

In acest an, Banca Nationala a organizat sapte licitatii pentru a atrage lichiditate din piata interbancara, cu o frecventa lunara, incepand din aprilie.

Singura exceptie a fost inregistrata in iunie, cand au avut loc doua licitatii, insa cea de-a doua a fost una exceptionala, motivata de deprecierea monedei nationale, cursul urcand pe interbancar foarte aproape de nivelul de 4,4 lei/euro. In cele sapte operatiuni, bancile au dorit sa plaseze 26,5 miliarde de lei, insa banca centrala nu a sterilizat decat 9,125 miliarde de lei, la o dobanda echivalenta cu cea de politica monetara. De altfel, 2010 este si primul an in care banca centrala nu mai atrage leii de pe piata prin operatiuni depo la nivelul solicitat de banci.

Daca la ultima licitatie, bancile au oferit 5,994 miliarde de lei, BNR si-a adjudecat doar un miliard de lei, adica nici 17% din oferta. Acesta este un alt element care s-a modificat in ultimele luni, ponderea sumelor atrase in totalul celor ofertate fiind in scadere. De exemplu, la licitatia din 20 august, unde au participat 22 de jucatori, bancile au oferit 5,4 miliarde de lei, insa BNR a sterilizat doar un miliard de lei, adica doar 18,5% din oferta primita. Si la operatiunea anterioara situatia a fost similara, adjudecandu-se doar 22,7% din suma pe care institutiile de credit intentionau sa o depuna in depozite cu maturitate de sapte zile.

Citeste continuarea pe Financiarul

Atentie, luni este ultima zi pentru semnarea noilor contracte de credit!... Romania s-ar putea confrunta cu o criza a finantarii in luna noiembrie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x