Bani in plus platesc si cei care au deja un cont deschis la banca. Desi in cazul lor comisionul este la jumatate: patru lei pentru fiecare tranzactie.
“Ne nemultumesc aceste miscari. Vor sa descurajeze platile cu numerar si sa incurajeze platile online. Sigur ca e greu de crezut ca taranul sa-si cumpere un calculator acum sa faca plati online”, spune consultantul financiar Ionel Blanculescu.
Mai mult, clientii sunt exasperati de avalansa de comisioane ale bancilor. Un alt comision reclamat de clienti este cel pentru incasare. De fiecare data cand sunt introdusi bani in cont, clientul plateste o suma care poate ajunge si la 200 de euro. Un alt exemplu este comisionul pentru a afla cati bani sunt in cont.
Un articol din noul Cod de Procedura Civila obliga bancile sa elimine din toate contractele comisioanele care sunt declarate ilegale si sa returneze banii clientilor. Prevederea va intra in vigoare la vara.
In timp ce la noi comisioanele cresc si se diversifica, in vestul Europei acestea scad. “Nivelul de comisionare in Europa, fata de nivelul de comisionare din Romania este mult mai redus. Pot fi si de cinci-sase ori mai mici comisioanele”, mai precizeaza Ionel Blanculescu.
Primele 10 institutii financiare din Romania au incasat, in 2011, 854 de milioane de euro numai din comisioane, arata datele financiare.