Intai a fost focul de lemne. Apoi, lumanarea de ceara si lampa cu petrol. Apoi omenirea a evoluat. Si a aparut becul! Dupa 133 de ani in care a facut istorie, a sosit vremea sa-i spunem adio "becului Edison" si sa ii uram bun venit celui ecologic.
“De la 1 septembrie 2012 nu se mai pot pune pe piata din statele membre UE becuri cu incandescenta cuprinse intre 25 si 45 de watti. Ele se afla inca in stocurile producatorilor, iar legislatia nationala le permite acestora sa vanda aceste stocuri pana la epuizarea lor”, explica Roxana Sunica, director de marketing la o firma de reciclare.
Totul a pornit de la o reglementare a Comisiei Europene, care a dispus retragerea de piata a becurilor clasice de 60 si 100 de watti sau mai mari, inca din 2009. In locul lor au aparut lampile moderne.
“Preturile sunt de trei sau patru ori mai mari in comert decat becurile cu incandescenta, dar se poate recupera din durata de viata”, spune Gimi Rimbu, director al Institutului de cercetare si dezvoltare in ingineria electrica.
Un bec economic costa, in medie, 15 lei, iar unul clasic, 2 lei. Dar un bec economic de 20 watti da lumina cat unul cu incandescenta de 100 watti. Dupa 8000 de ore de functionare, becul economic consuma energie in valoare de 64 de lei. In acelasi timp, vechiul bec al lui Edison te arde la buzunar in valoare de 320 de lei.
foto: Hepta.ro