Antena Căutare

BNR a mentinut dobanda la 6,25%. Vestile bune, in 2011

BNR a mentinut ieri nivelul doban­zii de politica monetara la 6,25%, precum si pe cel al ratelor pentru rezervele minime obligatorii. Ana­listii, care anticipasera aceas­ta decizie, considera ca BNR ar putea mentine acest nivel al dobanzii-cheie cel putin pana la finalul anului, insa decizia va depinde de evolutia inflatiei, a acordului cu FMI si de capacitatea de refacere a eco­no­miei.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, mentinerea dobanzii de poli­tica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele mini­me obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

CA al BNR a reiterat ca banca centrala urma­reste gestionarea adecvata a lichi­ditatii din sistemul bancar si moni­tori­zeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instru­mentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii pre­turilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Pana la sfarsitul anului mai este programata inca o sedinta de politica monetara, in data de 2 noiembrie, iar pri­ma din 2011 va avea loc in data de 5 ianuarie.

Posibila reducere in 2011

Analistii au anticipat ca banca centrala va mentine atat dobanda de politica monetara, cat si ratele rezervelor minime obligatorii, considerand ca BNR va adopta nu numai o atitudine prudenta, ci si una de asteptare, pana cand situatia econo­mica va fi mai clara si vor disparea presiu­nile inflationiste.

In acest context, economistul-sef al BCR , Lucian Anghel, mizeaza mai degra­ba pe o mentinere a dobanzii-cheie pana la sfarsitul anului, decat pe o majorare a acesteia. „Nu spun ca Banca Nationala nu ar avea motive sa majoreze dobanda pentru a ancora anticipatiile inflationiste, dar cred ca situatia in care se afla eco­nomia, nerefacuta complet, nu necesita presiuni suplimentare. Totodata, cred ca, undeva pe la mijlocul anului viitor, vom asista chiar la o tendinta de reducere a dobanzii.

Evident, banca cen­trala va tine cont si de o serie de alti factori, cum sunt inflatia, presiunile externe, pretul petro­lului, cursul de schimb", explica Lucian Anghel.

Tot articolul, in Financiarul

Initiativa ANAF: Miliardarii, obligati sa depuna declaratii de patrimoniu... Leul s-a apreciat in raport cu euro si dolarul...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x