Consiliul de Administratie al BNR a decis, ieri, mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.
CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare. Pana la sfarsitul anului mai este programata inca o sedinta de politica monetara, in data de 2 noiembrie, iar prima din 2011 va avea loc in data de 5 ianuarie.
Posibila reducere in 2011
Analistii au anticipat ca banca centrala va mentine atat dobanda de politica monetara, cat si ratele rezervelor minime obligatorii, considerand ca BNR va adopta nu numai o atitudine prudenta, ci si una de asteptare, pana cand situatia economica va fi mai clara si vor disparea presiunile inflationiste.
In acest context, economistul-sef al BCR , Lucian Anghel, mizeaza mai degraba pe o mentinere a dobanzii-cheie pana la sfarsitul anului, decat pe o majorare a acesteia. „Nu spun ca Banca Nationala nu ar avea motive sa majoreze dobanda pentru a ancora anticipatiile inflationiste, dar cred ca situatia in care se afla economia, nerefacuta complet, nu necesita presiuni suplimentare. Totodata, cred ca, undeva pe la mijlocul anului viitor, vom asista chiar la o tendinta de reducere a dobanzii.
Evident, banca centrala va tine cont si de o serie de alti factori, cum sunt inflatia, presiunile externe, pretul petrolului, cursul de schimb", explica Lucian Anghel.
Tot articolul, in Financiarul
Initiativa ANAF: Miliardarii, obligati sa depuna declaratii de patrimoniu... Leul s-a apreciat in raport cu euro si dolarul...