Antena Căutare

BRD a avut cel mai slab inceput de an din 2004 pana in prezent

BRD-Groupe Societe Generale, a doua banca din Romania dupa activele totale, a inceput 2011 cu cel mai slab prim trimestru din ultimii sapte ani, obtinand un profit net de doar 122,2 milioane de lei (28,9 milioane de euro), cu 39% sub castigul realizat in perioada similara a anului trecut, pe fondul scaderii activitatii de creditare si a ingustarii marjei de dobanda.


Castigul BRD s-a situat sub asteptarile analistilor, ale caror estimari fluctuau in jurul unei medii de 131,5 milioane de lei, potrivit unui sondaj realizat de Reuters.

Performanta slaba a bancii in prima parte a anului a venit in principal pe fondul cererii reduse pentru credite si a ingustarii marjelor de dobanda. Oficialii BRD spun, de altfel, ca rezultatele obtinute de banca in primul trimestru al anului reflecta mentinerea activitatii economice la un nivel scazut si stagnarea cererii de servicii bancare.

"Primele trei luni ale anului 2011 nu au adus revirimentul asteptat pe piata, diferenta fata de ultima parte a anului trecut fiind nesemnificativa. Activitatea economica sufera in continuare, influentand si cererea de servicii bancare. Cu toate acestea, au fost sesizate semne pozitive care raman sa fie confirmate in perioada urmatoare. Mai concret, un prim semnal pozitiv este intrarea pe o panta descendenta a costului net al riscului, tendinta care speram ca va continua de-a lungul intregului an", a declarat Guy Poupet, presedintele-director general al BRD-GSG.

Analistii considera performanta operationala a BRD ca fiind "dezamagitoare", in pofida reducerii costului riscului cu 10% fata de primul trimestru din 2010 si cu 40% fata de ultimul trimestru al anului trecut.

Articolul continuă după reclamă

"Performanta operationala a fost dezamagitoare, cu o scadere de 2,6% a portofoliului de credite, o contractie mai puternica a marjei de dobanda si un rezultat mai slab din operatiuni financiare decat estimarile noastre", au precizat analistii Raiffeisen Capital & Investment.

Chiar daca rezultatul net a fost peste estimarile analistilor de la Raiffeisen, acestia spun ca au fost dezamagiti de slaba performanta operationala deoarece o scadere semnificativa a costului riscului in trimestrele urmatoare va fi dificil de realizat.

Principalul motiv pentru care profitul BRD a fost peste estimarile analistilor este tocmai reducerea puternica a cheltuielilor cu provizioanelor in primele trei luni ale anului, cu 39% fata de trimestrul patru 2010, pana la 305,7 milioane de lei, in timp ce media estimarilor analistilor era de 404,5 milioane de lei. O scadere a cheltuielilor cu provizioanele pentru creditele neperformante realizase si Banca Transilvania (TLV), cea mai mare banca cu capital privat romanesc, aceasta reusind astfel sa-si dubleze profitul din primele trei luni, pana la 31,8 milioane de lei (7,5 milioane de euro).

"BRD a avut un inceput de an foarte prost si rezultatele au aratat rau pe partea de venituri. In ceea ce priveste profitul net, rezultatul a fost peste estimarile noastre, dar acest lucru s-a datorat doar pentru ca nu ne asteptam la o scadere a provizioanelor atat de mare si atat de repede, care mie cel putin mi se pare ca este usor pripita", a declarat Adriana Marin, seful departamentului de analiza al UniCredit CAIB Securities Romania.

BRD nu a furnizat informatii suplimentare cu privire la calitatea activelor , iar in aceste conditii, analistii spun ca nu pot sa-si dea seama daca gradul de provizionare din prezent este suficient.

"Dezamagitoare a fost in principal evolutia creditelor, depozitelor, practic capacitatea de a genera venituri pe toate liniile de business", a precizat Adriana Marin. Cel mai important indicator de eficienta urmarit de bancheri, raportul costuri/venituri, a crescut de la 37,1% in T1 2010 la 43,8% la sfarsitul primului trimestru din acest an.

Volumul total al creditelor acordate de catre BRD a scazut cu circa 1% fata de perioada 1 ianuarie - 31 martie 2010 pana la 32,4 miliarde de lei. In acelasi timp, volumul total al depozitelor s-a redus cu 5% pana la 29 miliarde de lei. Activele totale ale bancii au scazut cu 1,3% pana la 45,05 miliarde de lei.

Conducerea BRD a indicat totusi ca desi timide, au existat totusi in cursul trimestrului, unele semne pozitive care urmeaza sa fie confirmate in trimestru al doilea al anului, cum ar fi imbunatatirea balantei comerciale, aprecierea leului si o usoara crestere a cererii de credite catre sfarsitul trimestrului.

Analistii cred la randul lor ca sunt sanse ca BRD sa inregistreze o revenire spectaculoasa in trimestrele urmatoare, mai ales ca primele luni ale anului de regula nu sunt foarte bune pentru aceasta banca. Analistii atrag totusi atentia ca ar trebui mai intai sa se vada o crestere a cererii pentru credite, deoarece in prezent singurele care mai cresc sunt creditele ipotecare in valuta si creditele pentru companii, tot in valuta.

Cererea redusa de credite a afectat si cel mai mare grup financiar local, BCR, care a incheiat primul trimestru cu un profit net de 76,1 milioane de lei (18 milioane de euro), de trei ori mai mic decat castigul realizat in perioada similara din anul trecut. Rezultatul raportat de BCR include atat performantele celei mai mari banci de pe piata cat si celelalte segmente de servicii financiare precum leasing, pensii, asset management (administrare de investitii), banca de credit ipotecar BCR Banca pentru Locuinte, Anglo - Romanian Bank, respectiv filiala sa din Republica Moldova - BCR Chisinau.

Actiunile BRD au pierdut la Bursa 2% dupa raportarea rezultatelor, capitalizarea bursiera a bancii coborand sub 2,5 miliarde de euro.

BRD este controlata de francezii de la Societe Generale, care detin 59,36% din actiuni. La inceputul anului, BERD si-a vandut participatia de 5% pe care o detinea in cadrul bancii, iesind din actionariat dupa mai bine de 11 ani in care a fost unul dintre cei mai important actionari ai institutiei de credit. Si SIF-urile au vandut in ultimul an din actiunile detinute la BRD, la cumparare fiind in schimb fonduri de investitii, precum cele administrate de grupul Franklin Templeton.



sursa:Antena3

Managerii firmelor de stat neperformante vor fi amendati sau demisi... BNR - Tinta, ratata: Inflatia va urca in al doilea trimestru...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x