Actionariatul caselor de brokeraj active la BVB este destul de fragmentat, fara a exista posibilitatea generalizarii preferintelor pentru controlul deciziilor asupra tranzactiilor. Cele mai active societati de brokeraj sunt incluse in grupurile bancare, acestea concentrand peste jumatate din rulajul Bursei de Valori.
In ceea ce priveste brokerii cu ponderi mai reduse in tranzactiile BVB, se constata o preferinta ridicata din partea oamenilor de afaceri pentru a detine controlul unor intermediari la Bursa.
Detinatori de top
In topul celor mai cunoscuti oameni de afaceri actionari si la o casa de brokeraj activa la Bursa se remarca Jacob Fonea, patronul Delta Valori Mobiliare, Simion Nasui, care detine Muntenia Global Invest, si Sorin Ovidiu Vantu, care controleaza G.M. Invest prin intermediul offshore-ului cipriot Comac Limited. Societatle de intermediere financiara au atras firme si oameni din cele mai variate domenii.
In afara brokerilor sau a oamenilor cu averi impresionante, printre patronii caselor de brokeraj intalnim si avocati, un exemplu in acest sens fiind Arin Octav Stanescu, presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare, sau Calin Andrei Zamfirescu, presedinte al Uniunii Avocatilor din Romania, cei doi detinand impreuna pachetul majoritar la SSIF-ul Goldring din Targu-Mures.
O pasiune pentru Bursa a dovedit si Constantin Doru Stanescu, care detine 60% din Invest Trust Craiova si care a fost patronul producatorului de margarina Topway. Alti oameni de afaceri din top care apar printre actionarii firmelor de brokeraj sunt Dumitru Craciunescu, din Ramnicu-Valcea, cu 18% din Harinvest, si Constantin Popeci, cu 4,8% din Voltinvest.
O categorie aparte a actionarilor caselor de brokeraj este formata de oameni cu experienta in activitatea Bursei si care au avut sau inca mai detin o pozitie de conducere intr-o societate implicata in piata de capital. Astfel, Sergiu Ovidiu Pop controleaza 89,64% din Intervam, dupa ce a detinut in trecut pozitia de presedinte al Depozitarului Central sau pe cea de vicepresedinte al BVB.
De asemenea, Adrian Simionescu, membru actual in Consiliul de Administratie al Depozitarului Central, detine 25% din actiunile Vienna Investment Trust. Cristian Sima, detinatorul pachetului de control la WBS Romania, a fost numit recent membru in Consiliul de Administratie al Sibex, in timp ce Dan Paul, care controleaza 90,77% din Finaco Securities, este presedintele Asociatiei Brokerilor.
Politicienii nu lipsesc din actionariatul brokerilor
In afara de oamenii de afaceri, o categorie aparte de actionari ai caselor de brokeraj este reprezentata de oamenii politici. Aceasta situatie nu este surprinzatoare avand in vedere ca tot mai multi politiceni au anuntat in ultimii ani detineri la companiile listate. Spre exemplu, Adriean Videanu, vicepresedinte PDL si fost primar al Capitaliei, detine 24% din actiunile Equity Invest.
Senatorul UDMR Attila Verestoy detine 89,2% din actiunile Eastern Securities. Luand in considerare sumele rulate de aceste case de brokeraj, se poate spune ca politicienii controleaza maximum 2% din tranzactiile de la BVB.
In functie de rezidenta, Romania conduce „clasamentul" detinerilor la casele de brokeraj, urmata de Grecia, care este prezenta la BVB prin trei banci care detin SSIF-uri: Alpha Bank (care detine Alpha Finance), Egnatia Bank (Egnatia Securities) si Banca Nationala a Greciei (NBG Securities).
Actionari greci mai sunt la Ieba Trust sau Fortius Finance. Alte tari de provenienta pentru patronii de SSIF-uri sunt Statele Unite, Austria, Italia, Turcia, Franta, Israel, Olanda si Ungaria.
Sursa: Financiarul
Topul profiturilor companiilor de asigurari: americanii de la Alico au detronat ING... Comisia Europeana critica dur legislatia romaneasca din sectorul energetic...