Antena Căutare

Casele de brokeraj prietene cu puterea concentreaza 2% din tranzactii

Actionariatul caselor de brokeraj ac­tive pe piata locala de capital are o importanta dubla, pe de o parte fiind un exponent al con­trolului asupra tranzactiilor bursie­re, iar pe de alta asupra Bursei de Valori Bucuresti, avand in vedere ca cea mai mare parte din ac­tiunile BVB sunt concentrate in mana bro­kerilor. Cei mai multi detinatori de actiuni la casele de brokeraj sunt oamenii de afaceri, care au reusit sa-si construiasca si portofolii atractive cu actiunile de la Bursa, dar si poli­ticieni sau detinatori ai unor functii in con­­siliile de administratie ale institutiilor pietei.

Actionariatul caselor de brokeraj acti­ve la BVB este destul de fragmentat, fara a exista posibilitatea generalizarii prefe­rin­telor pentru controlul deciziilor asu­pra tranzactiilor. Cele mai active societati de brokeraj sunt incluse in grupurile ban­care, acestea concentrand peste jumatate din rulajul Bursei de Valori.

In ceea ce pri­veste brokerii cu ponderi mai reduse in tranzactiile BVB, se constata o preferinta ridicata din partea oamenilor de afaceri pentru a detine controlul unor inter­mediari la Bursa.

Detinatori de top

In topul celor mai cunoscuti oameni de afaceri actionari si la o casa de brokeraj activa la Bursa se remarca Jacob Fonea, patronul Delta Valori Mobiliare, Simion Nasui, care detine Muntenia Global In­vest, si Sorin Ovidiu Vantu, care contro­leaza G.M. Invest prin intermediul off­shore-ului cipriot Comac Limited. So­cietatle de intermediere financiara au atras firme si oameni din cele mai variate domenii.

Articolul continuă după reclamă

In afara brokerilor sau a oa­menilor cu averi impresionante, printre patronii caselor de brokeraj intalnim si avocati, un exemplu in acest sens fiind Arin Octav Stanescu, presedintele Uniu­nii Nationale a Practicienilor in Reor­ganizare si Li­chidare, sau Calin Andrei Zamfirescu, presedinte al Uniunii Avo­catilor din Romania, cei doi detinand im­preuna pachetul majoritar la SSIF-ul Gol­dring din Targu-Mures.

O pasiune pentru Bur­sa a dovedit si Constantin Doru Stanescu, care detine 60% din Invest Trust Craiova si care a fost patronul pro­ducatorului de margarina Topway. Alti oameni de afaceri din top care apar prin­tre actio­narii firmelor de brokeraj sunt Dumitru Craciunescu, din Ramnicu-Val­cea, cu 18% din Harinvest, si Constantin Popeci, cu 4,8% din Voltinvest.

O categorie aparte a actionarilor ca­selor de brokeraj este formata de oameni cu experienta in activitatea Bursei si care au avut sau inca mai detin o pozitie de conducere intr-o societate implicata in piata de capital. Astfel, Sergiu Ovidiu Pop controleaza 89,64% din Intervam, dupa ce a detinut in trecut pozitia de presedinte al Depozitarului Central sau pe cea de vicepresedinte al BVB.

De asemenea, Adrian Simionescu, membru actual in Consiliul de Admi­nistratie al Depo­zita­rului Central, detine 25% din actiunile Vienna Investment Trust. Cristian Sima, detinatorul pache­tului de control la WBS Romania, a fost numit recent membru in Consiliul de Administratie al Sibex, in timp ce Dan Paul, care controleaza 90,77% din Finaco Securities, este presedintele Asociatiei Brokerilor.

Politicienii nu lipsesc din actionariatul brokerilor

In afara de oamenii de afaceri, o cate­gorie aparte de actionari ai caselor de bro­keraj este reprezentata de oamenii politici. Aceasta situatie nu este surprin­zatoare avand in vedere ca tot mai multi politiceni au anuntat in ultimii ani deti­neri la com­paniile listate. Spre exemplu, Adriean Videanu, vicepresedinte PDL si fost pri­mar al Capitaliei, detine 24% din actiunile Equity Invest.

Senatorul UDMR Attila Ve­restoy detine 89,2% din actiunile Eastern Securities. Luand in considerare sumele rulate de aceste case de brokeraj, se poate spune ca politicienii controleaza maxi­mum 2% din tranzactiile de la BVB.

In functie de rezidenta, Roma­nia con­duce „clasamentul" detinerilor la casele de bro­keraj, urmata de Grecia, care este prezenta la BVB prin trei banci care detin SSIF-uri: Alpha Bank (care detine Alpha Finance), Egnatia Bank (Egnatia Securi­ties) si Banca Nationala a Greciei (NBG Securities).

Actionari greci mai sunt la Ieba Trust sau Fortius Finance. Alte tari de provenienta pentru patronii de SSIF-uri sunt Statele Unite, Aus­tria, Italia, Tur­cia, Franta, Israel, Olanda si Ungaria.

Sursa: Financiarul

Topul profiturilor companiilor de asigurari: americanii de la Alico au detronat ING... Comisia Europeana critica dur legislatia romaneasca din sectorul energetic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x