Pentru că, în general, creditul bancar este varianta cea mai întâlnită pentru cumpărarea oricărui tip de locuință, e important să știi care sunt costurile și la ce trebuie să te aștepți atunci când te uiți după case la roșu de vânzare.
În primul rând, e important să știi care sunt pașii de parcurs în ceea ce privește varianta unei case la roșu. O construiești sau o iei gata construită de la un dezvoltator imobiliar, ca mai apoi să te apuci de finisaje?
Iată care sunt costurile și ce prețuri au casele la roșu în funcție de regiune:
Ce ne sugerează specialiştii? În general, varianta construirii este mai echitabilă ca preț și este preferatăde cei care doresc să construiască mai ieftin. În plus, o casă la roşu în regie proprie nu se plătesc impozite, tva.
Însă, de departe, cele mai căutate sunt construcțiile la roșu gata ridicate. Cele mai mari prețuri se găsesc în Capitală și în zonele limitrofe Bucureștiului, unde dezvoltatorii imobiliari au ridicat, în ultimii ani, adevărate cartiere rezidențiale, care arată ca un fel de mini-orașe, cu supermarketuri, farmacii și chiar grădinițe private. O astfel de casă, la roșu, în Domnești, județul Ilfov, la ieșirea din Capitală spre sudul țării, cu "parter + etaj, 136 mp suprafață utilă și 430 mp teren, cu 5 camere, parter -1 baie,1 bucatarie,1 loc de luat masa,1 camera tehnică,1 living,1 birou și etaj- 3 dormitoare,2 bai, curent, gaz, apă și canal" costă 70.000 de euro, preț cu TVA inclus.
La extrema cealaltă, din punct de vedere geografic, în partea de vest a țării, case la roșu se vând cu prețuri pornind de la 49.000 de euro și pot depăsi 100.000 de euro, în funcție de apropierea de marile orașe, dar și de numărul de camere și utilitățile puse la dispoziție.
În județul Arad, în Vladimirescu central, o vilă se vinde la rosu, fără geamuri, uși sau utilități instalate, cu un preț de 59.000 de euro. "Toate utlitatile sunt la strada, iar suprafata construita este de 432 m2. Vila a fost construita pe un teren de 500 m2 pe 4 nivele (demisol, parter, etaj si mansarda) cu amprenta la sol de 132 m2. Proprietarul a folosit la constructia casei materiale de cea mai buna calitate", se arată în anunț.
Ceva mai ieftine sunt casele din regiunea Moldovei, astfel că în județe precum Suceava sau Vaslui, case la roșu se găsesc cu prețuri și sub 50.000 de euro. Județul Neamț crește prețurile, dată fiind zona turistică.
Avantajele construirii unei case la rosu:
- Prețul mai mic la manoperă (30% din totalul costului construcției)
- Prețul total mai mic
- Posibilitatea de a schimba echipa de muncitori, în cazul nemulțumirilor
Dezavantaje:
- Lipsa unui contract şi a unei garanţii.
- Lipsa controlului asupra preţului final.
- Riscul în ceea ce priveşte calitatea lucrării şi termenul de finalizare constituie principalul dezavantaj în contruirea unei case la roşu în regie proprie.
Avantajele cumpărării unei case la roșu:
- finisaje după bunul plac
- posibilitatea de a le face în timp
- alegerea materialelor și calitatea, izolații termice și electrice
Dezavantaje:
- Lipsa verificării lucrărilor în stadiu incipient
-
Posibilitatea ca hidroizolatia să lipsească la nivelul fundației
-
Erorile de construcție posibile
Dacă ești în căutarea unei case de vânzare la roșu, studiază oferta de pe piața imobiliară pe LaJumate.ro, una dintre cele mai mari platforme de anunțuri online din România. Zilnic, sunt adăugat zeci de anunțuri cu imobile, din toate zonele țării. Vezi prețuri, condiții de achiziționare și oferte speciale, la doar un click distanță!
4 idei pe care să le ai în cap când negociezi salariul cu viitorul angajator... INS: PIB-ul a crescut cu 4% în primele nouă luni, pe serie brută, faţă de anul trecut, şi cu 0,6% în trimestrul 3 faţă d...