Antena Căutare

Ce inseamna scumpirea Euro pentru buzunarul romanului!

Prabusirea monedei nationale, tradusa prin atingerea unor cursuri de schimb record fata de principalele valute, ii bucura doar pe exportatori si pe cei cu venituri in euro sau dolari. In rest, pentru romanul de rand, leul slab inseamna rate mai mari, produse mai scumpe si, nu in ultimul rand, un salariu diminuat, daca se face conversia valutara.

Astfel, daca la inceputul anului, cei care aveau, sa spunem, o rata de 300 de euro plateau lunar 1.296 de lei (4.32 lei/€), acum, cand euro a ajuns la 4.5275 lei, acestia trebuie sa achite 1.358 lei, cu 62 de lei mai mult. Iar aceeasi "matematica" se aplica la toate bunurile si serviciile cu preturi in euro. De exemplu, daca in ianuarie o factura de telefon mobil de 20 de euro ajungea la 86.4 lei, acum este 90.55 lei. Iar o Dacia Logan Ambiance 1.2 16v / 75 CP, de 6.500 euro, "se scumpeste" cu 1.348 lei, de la 28.080 lei la 29.428 lei.

De asemenea, deprecierea leului, mai ales fata de dolar, stiut fiind faptul ca petrolul este cotat pe burse in moneda americana, scumpeste carburantii. Iar primele "reactii" nu s-au lasat asteptate, chiar daca benzinarii au spus ca nu leul e vinovat, ci pretul barilului. Incepand de luni, 9 iulie, cele trei mari companii petroliere active pe piata din Romania, OMV Petrom, Rompetrol si Lukoil, au scumpit carburantii cu pana la 8 bani per litru.

Iar actorii din mai multe segmente ale pietei spun ca leul slab va scumpi majoritatea bunurilor si a serviciilor dependente de importuri.

Cursul de referinta pentru euro a atins un nou maxim istoric: 4,5275 lei... Dosarul "Stramutatilor de lux": Mantog si Vulpe, condamnati la 5 ani de puscarie cu executare...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x