Antena Căutare

Ce trebuie știut despre dreptul de uzufruct

Dreptul de usufruct, explicat pe înțelesul tuturor, reprezintă o împuternicire oferită unei persoane pentru a putea folosi un bun care nu-I aparține. Concret, proprietarul unei locuințe, de exemplu, poate ceva dreptul de utilizare al apartamentului sau garsonierei unei persoanei, aceasta obligându-se să restituie în momentul încetării dreptului de uzufrut, bunul în starea în care l-a primit, fără să achite în schimb vreo sumă de bani.

Ce trebuie știut despre dreptul de uzufruct

În termeni legali, prevăzuți în Codul Civil, titularul se numește nudul proprietar, în timp ce persoana care folosește bunul și primește dreptul de uzufruct este uzufructuar. Potrivit legii, uzufructul se poate stabili numai asupra bunurilor aflate în circuitul civil, corporale sau incorporale. Este important de știut că cel care primește acest drept, poate să închirieze sau să arendeze bunul primit în uzufruct. Astfel, dacă intenționezi să pui un anunț online în acest sens, o poți. Găsești mai jos câteva informații utile despre ce presupune dreptul de uzufruct, atât pentru cel care îl primește, cât și pentru cel care îl oferă.

Lucrurile asupra cărora se poate stabili uzufructul

Dreptul de uzufruct se poate stabili asupra unuia sau mai multor bunuri individual determinate, de exemplu un teren, o casă, piese de mobilier etc., caz în care uzufructul se numește particular sau cu titlu particular, sau asupra unui întreg patrimoniu ori a unei fracțiuni de patrimoniu, caz în care uzufructul se numește universal sau cu titlu universal, se mai arată în cadrul legislative.

Cum se dobândește dreptul de uzufruct

Articolul continuă după reclamă

Sunt două modalități principale prin care se dobândește cel mai des acest drept, prima este prin convenție, a doua prin testament, pe baza conceptului de moștenire. În general, dreptul de uzufruct devine valabil în baza unui contract încheiat în prezența unui notar public sau prin testament realizat în mod legal.

Dreptul de uzufruct poate să se încheie în mai multe situații, precum:

  • moartea uzufructuarului – așadar dreptul de uzufruct nu se moștenește de către moștenitorii legali ai beneficiarului;
  • expirarea termenului stabilit în contract ca dată limită;
  • prin renunțarea la uzufruct (se realizează printr-o declarație la notar);
  • lipsa de folosință timp de 10 ani;
  • la hotărârea instanței, dacă uzufructuarul abuzează de imobil, îi aduce stricăciuni;

Caracterul viager al uzufructului

Dreptul de uzufruct cu caracter viager apare în momentul în care în contractul încheiat la notar nu se specifică o perioadă anume, ci este valabil pe toată perioada vieții beneficiarului. Concret, dreptul de usufruct pe perioadă nedeterminată oferit de titular uzufructuarului poartă denumirea de viager.

Unde se înregistrează un contract de închiriere și care sunt avantajele acestuia... Voci din politică susțin că România nu mai are bani de pensii în 2020: "Nu mai există buget de pensii pentru anul v...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x