Antena Căutare

Comisia Europeană acceptă angajamentele propuse de Transgaz. Compania va pune la dispoziţia pieţei gaze pentru a fi exportate în Ungaria şi Bulgaria

Comisia Europeană a anunţat vineri că a conferit angajamentelor propuse de Transgaz un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic, în temeiul normelor antitrust ale UE, astfel că societatea va pune la dispoziţia pieţei capacităţi semnificative de gaze naturale, în regim de capacităţi ferme, pentru a fi exportate din România către statele membre învecinate, în special către Ungaria şi Bulgaria.

”Transgaz s-a angajat să pună la dispoziţie capacităţi în punctele de interconectare pentru a se putea exporta volume suplimentare de gaze naturale din România către Ungaria şi Bulgaria. Se va promova astfel circulaţia liberă şi la preţuri competitive a fluxurilor de gaze naturale în Europa de Sud-Est, un pas înainte către o piaţă europeană unică a energiei. Consumatorii din întreaga regiune vor beneficia de un grad sporit de siguranţă a aprovizionării cu acest combustibil de tranziţie esenţial, în vederea atingerii obiectivului final al unui mix energetic fără emisii, în conformitate cu Pactul ecologic european”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.

În iunie 2017, Comisia a anunţat lansarea unei proceduri oficiale de investigare pentru a evalua dacă Transgaz, societate controlată de stat care este operatorul tehnic al sistemului de transport din România, a încălcat normele antitrust ale UE prin restricţionarea exporturilor de gaze naturale din România.

”În special, preocupările Comisiei în sensul că Transgaz ar fi recurs la astfel de restricţionări se întemeiau pe faptul că societatea a investit insuficient în construirea infrastructurii pentru exporturile de gaze naturale sau că a întârziat construirea acestei infrastructuri; societatea a aplicat tarife de interconectare care au făcut ca exporturile de gaze naturale să fie neviabile din punct de vedere comercial; societatea a invocat argumente tehnice nefondate ca pretext pentru restricţionarea exporturilor”, informează Comisia Europeană.

Aceste restricţii ar fi putut menţine sau crea bariere în calea circulaţiei transfrontaliere a fluxurilor de gaze naturale din România – unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din UE – către Ungaria şi Bulgaria, contrar obiectivului unei uniuni integrate a energiei, în care energia circulă liber între statele membre, pe baza forţelor concurenţiale şi a celei mai bune utilizări posibile a resurselor.

”În urma iniţierii procedurii oficiale de investigare, Transgaz a propus să îşi asume anumite angajamente ca răspuns la preocupările Comisiei. Ulterior, Comisia a consultat participanţii la piaţă pentru a verifica dacă angajamentele propuse ar elimina problemele de concurenţă identificate de Comisie”, precizează CE.

În urma testului de piaţă, Transgaz a adus unele modificări angajamentelor propuse. Angajamentele finale vor permite participanţilor la piaţă să aibă acces la capacităţi semnificative de export prin intermediul punctelor de interconectare dintre România şi statele membre învecinate.

”Mai precis, Transgaz s-a angajat: să pună la dispoziţie capacităţi minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an la punctul de interconectare dintre România şi Ungaria (Csanádpalota). Această capacitate este echivalentă cu aproximativ o şesime din consumul anual de gaze naturale al Ungariei; să pună la dispoziţie capacităţi minime de export la un nivel total de 3,7 miliarde de metri cubi pe an în două puncte de interconectare dintre România şi Bulgaria (Giurgiu/Ruse şi Negru Vodă I/Kardam). Această capacitate acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de gaze naturale al Bulgariei şi al Greciei; să se asigure că tarifele pe care le va propune autorităţii române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu vor diferenţia între piaţa de export şi cea internă, evitându-se astfel tarifele de interconectare care fac exporturile neviabile din punct de vedere comercial; să se abţină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucţionare a exporturilor”, mai informează CE.

Versiunea finală a angajamentelor prevede o capacitate suplimentară semnificativă faţă de versiunea angajamentelor care a fost testată de piaţă, în special pentru Ungaria, prin includerea capacităţilor avute în vedere pentru tronsonul românesc din prima fază a proiectului privind gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria („BRUA”). În consecinţă, participarea societăţii Transgaz la acest proiect va fi, de asemenea, supusă unor termene-limită obligatorii din punct de vedere juridic.

Angajamentele rămân în vigoare până la 31 decembrie 2026. Un administrator-supraveghetor va fi însărcinat cu monitorizarea aplicării şi respectării angajamentelor.

Comisia a ajuns la concluzia că versiunea modificată a angajamentelor propuse de Transgaz răspunde preocupărilor identificate în materie de concurenţă şi, prin urmare, le-a conferit acestora un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz este unicul administrator şi operator al reţelei de transport al gazelor naturale din România, care include toate punctele de interconectare cu ţările vecine.

România este al doilea producător de gaze naturale din UE (după Ţările de Jos) şi dispune de rezerve importante de gaze naturale, inclusiv de unele zăcăminte de gaze naturale descoperite recent în Marea Neagră.

Articolul 102 din Tratatul privind funcţionarea UE (TFUE) interzice abuzul de poziţie dominantă care restrânge concurenţa în UE.

În urma inspecţiilor efectuate în iunie 2016 în România, Comisia a lansat o procedură oficială de investigare privind comportamentul Transgaz, în iunie 2017; în septembrie 2018 a informat societatea cu privire la preocupările sale preliminare în materie de concurenţă.La 21 septembrie 2018, Comisia a invitat părţile interesate să îşi prezinte observaţiile cu privire la o versiune anterioară a angajamentelor.

Articolul 9 din Regulamentul antitrust al UE îi permite Comisiei să pună capăt procedurilor antitrust prin acceptarea de angajamente propuse de o societate. Printr-o astfel de decizie nu se ajunge la o concluzie cu privire la faptul că normele antitrust ale UE au fost sau nu încălcate, dar societatea este obligată să îşi respecte angajamentele.

Dacă Transgaz încalcă aceste angajamente, Comisia îi poate impune o amendă de până la 10% din cifra sa de afaceri la nivel mondial, fără a fi necesar să dovedească existenţa unei încălcări a normelor antitrust ale UE.

Furnizarea de energie sigură consumatorilor şi întreprinderilor este unul dintre obiectivele Pactului ecologic european. O piaţă a energiei concurenţială şi pe deplin integrată stimulează siguranţa aprovizionării, iar libera circulaţie a fluxurilor de gaze naturale din România către Bulgaria şi Ungaria contribuie la obiectivul UE de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în concordanţă cu Pactul ecologic european.

Cazul Transgaz completează eforturile Comisiei de a permite libera circulaţie a fluxurilor de gaze naturale la preţuri competitive şi o mai mare siguranţă a aprovizionării pe pieţele gazelor naturale din Europa Centrală şi de Est. În mai 2018, Comisia a impus societăţii Gazprom obligaţii în vederea eliminării restricţiilor contractuale privind fluxurile transfrontaliere de gaze naturale şi a asigurării de preţuri competitive pentru acest produs în Bulgaria, printre alte ţări. În decembrie 2018, Comisia a adoptat o decizie prin care o decizie prin care societăţii BEH Gas i se aplică o interdicţie, pentru a se asigura faptul că societăţile concurente au acces la infrastructura de bază a gazelor naturale din Bulgaria şi că pot concura liber pe piaţa gazelor naturale din această ţară.


Sursa : news.ro

Euro depăşeşte 4,81 lei şi se apropie iar de nivelul record. Francul elveţian, cel mai mare nivel din ianuarie 2015... Raport ONU: Epidemia de coronavirus va provoca o scădere de până la 15% a investiţiilor străine directe faţă de estimări...
Video recomandate
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Carla a decis să plece din casa tatălui său: Ai înșelat-o pe mama!
Lia - Soția soțului meu | Sezonul 2, episodul 9, 21 septembrie 2023. Carla a decis să plece din casa tatălui său: Ai înșelat-o pe mama! Joi, 21.09.2023, 20:30
Parteneri Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Echinocțiul de toamnă în astrologie. Ce se schimbă pentru zodii din 23 septembrie 2023 Catine.ro Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Natalia Ramírez dezvăluie dacă se întoarce în Betty cea urâtă 2 ca Marcela Valencia. Ce a declarat vedeta Happy Channel Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor Libertatea.ro Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Cât de ușor este să rămâi fără toți banii din cont. Banca, foarte amabilă cu hoții virtuali Ziare.com Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă AntenaSport Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Brigitte Macron și Camilla, Regina Consoartă, au purtat ținute fabuloase la recepția de gală de la Versailles. Au avut apariții cu adevărat spectaculoase. FOTO Elle Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Anunț important al ANM! Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni. Temperaturile vor fi mai scăzute Spynews.ro Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani Mihai Cazacu, milionarul de la Loto, a murit. Afaceristul avea 51 de ani BZI Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr Cum arată Brigitte Pastramă după ce și-a scos acidul din buze și a renunțat la genele false și extensiile de păr BZI Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Motivul pentru care Selly nu își mai cumpără haine de lux Antenastars.ro Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe HelloTaste.ro Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Măsura Guvernului care va afecta peste jumătate din populația României. Adrian Negrescu: "Prevederea din ordonanţa austerităţii încalcă libertățile fundamentale ale omului" Antena3.ro Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi Cum foloseau strămoșii oamenilor craniile celor decedați, potrivit experților. Obiceiul ar fi considerat înfiorător azi useit Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Horoscopul zilei de 23 septembrie 2023. Gemenii pierd bani. Află ce se întâmplă cu zodia ta Catine Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Stația de metrou „Tudor Arghezi” va fi dată în folosință până la data de 15 noiembrie. Aceasta va „prelungi” magistrala M2 Pipera - Berceni Wall-Street Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Joe Jonas și Sophie Turner, divorț cu scandal! Actrița l-a acuzat pe Joe Jonas că i-a răpit copiii Kudika Două zodii care primesc o mare moștenire în octombrie. Începutul de lună vine cu vești bune pentru acești nativi Două zodii care primesc o mare moștenire în octombrie. Începutul de lună vine cu vești bune pentru acești nativi Playtech Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Dorian Popa, contactat direct de soția lui Călin Donca. Ce i-a spus Orianda artistului: ”Nu știu ce să cred” Redactia.ro Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine  Ce înseamnă că România va da Austria în judecată din cauza Schengen. Ce putem obţine  Observator Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe Beneficiile consumului de susan. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea aceste semințe MediCOOL Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă HelloTaste FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar FOTO. Imagini interzise cardiacilor cu cea mai frumoasă fotbalistă din lume! Și-a făcut propriul calendar ProSport Descoperire misterioasă făcută de chinezi în Groapa Marianelor, cel mai ADÂNC loc de pe Pământ. Deschidem „Cutia Pandorei”? Descoperire misterioasă făcută de chinezi în Groapa Marianelor, cel mai ADÂNC loc de pe Pământ. Deschidem „Cutia Pandorei”? Gandul Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți cu brânză rasă. Efectele sunt devastatoare asupra ogranismului Ce se întâmplă, de fapt, dacă mănânci cartofi prăjiți cu brânză rasă. Efectele sunt devastatoare asupra ogranismului CanCan Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului Alimente care provoacă alergii. Cum să le introduci în alimentația bebelușului DeParinti Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor Poza cu Selena Gomez și Taylor Swift care a strâns peste 15 milioane de like-uri. Imaginea care pune capăt tuturor zvonurilor despre relația lor ZUTV Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului Cum îți dai seama că ai cumpărat un iPhone 15 nou original. Detaliul introdus de Apple pe cutia telefonului UseIT Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Ardei iuți umpluți cu ton, conservați la borcan pentru iarnă Hello Taste
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Video Mireasa sezonul 8, 22 septembrie 2023. Cine au fost desemnați Mama, Fata și Băiatul Săptămânii Mireasa sezonul 8, 22 septembrie 2023. Cine au fost desemnați Mama, Fata și Băiatul Săptămânii Vineri, 22.09.2023, 17:05
x