Antena Căutare

Comisia Europeana critica dur legislatia romaneasca din sectorul energetic

Institutia europeana a trimis o scrisoare la Bucuresti prin care si-a prezentat punctele de vedere pe marginea intentiei autoritatilor de modificare a legilor.

Romania trebuia sa transpuna in le­gis­latie prevederile directivelor europe­ne pe energie si gaze naturale pana pe 3 martie 2011. Deocamdata, exista doar doua propuneri de modificare a actelor normative. Bruxelles-ul a luat la puricat aceste documente si a transmis zilele trecute Bucurestiului o scrisoare prin care a facut praf intentiile guvernantilor.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu este inca inde­pen­denta, fiind subordonata prim-minis­tru­lui, iar presedintele institutiei are puteri prea mari.

Mai mult, sefii ANRE sunt instalati in func­tie fara sa existe niciun criteriu de desem­nare. Acestea sunt doar cateva dintre conclu­ziile ce apar intr-o scrisoare trimisa zilele tre­cute de catre Comisia Europeana pe adresa autoritatilor romane si prin care taxeaza foarte dur propunerile de modificare ale legilor ener­giei si gazelor naturale.

Romania ar fi trebuit sa aplice in legislatie prevederile din asa-numitul „al treilea pachet pe energie" al Comisiei Euro­pene pana pe 3 martie. Astazi exista doar res­pectivele propuneri postate pe site-ul ANRE, fiind supuse dezbaterii publice. Numirea pre­se­dintelui ANRE se face printr-un ordin al pre­­mierului, de regula din considerente politice. Dan Iulius Plaveti, actualul sef al Autoritatii, a fost instalat in functie in urma cu un an, dupa ce a acumulat experienta in domeniul auto.

Articolul continuă după reclamă

Acesta a fost sustinut de un personaj influent in PDL, baronul local de Ilfov Cristache Radulescu. In situatia in care autoritatile vor introduce criteriile de desemnare, asa cum cere Comisia, Plaveti ar avea mari probleme de pastrare a postului. Institutia europeana cere ca la numirea unui sef la conducerea ANRE sa se tina cont si de parerea celorlalti ac­tori din piata, de Parlament, de societatea ci­vila. Noile modificari ale legilor energiei si gazelor pastreaza lui Plaveti puterea de dina­in­te.

Acesta poate numi dupa propria vointa re­prezentantii Comitetului de Reglementare si pe cei din Consiliul Consultativ, evident, fara sa existe niciun criteriu de desemnare. ,,O con­ducere colegiala ar fi in spiritul bunei guver­nante", se spune in scrisoarea Comisiei.

Fondul Monetar - fentat

Un alt aspect foarte bine punctat de Bru­xelles este acela al absentei in proiectele de mo­dificare amintite a prevederilor convenite cu FMI in sectorul energiei. Potrivit scrisorii de intentie din 9 iunie 2011, Romania s-a angajat sa puna management privat la companiile de stat, sa restaureze autonomia financiara a ANRE (acum, institutia nu are buget propriu, acesta fiind inclus in cel al Secretariatului General al Guvernului), prezentarea unei foi de parcurs pentru eliminarea pretului reglementat la ener­gie si gaze naturale, definirea consu­mato­rilor vulnerabili si transparenta contractelor bilaterale semnate de producatorii de energie, aluzie directa la Hidroelectrica si „baietii des­tepti".

Comisia atrage atentia ca sintagma „con­sumatorilor vulnerabili" nu este bine de­finita. De asemenea, nu exista in lege o preve­dere prin care sa fie desemnat un punct de con­tact, gen Oficiul pentru Protectia Con­sumatorilor, prin care clientii casnici ai fur­nizorilor de energie si gaze sa se poata plange de serviciile primite. Totodata, ANRE este taxata ca nu a prezentat consumatorilor infor­matii privind modalitatile de schimbare a fur­nizorilor.

Fara actiuni

Comisia Europeana atrage de asemenea atentia ca angajatii ANRE nu pot avea actiuni la firme din sectorul energetic. Potrivit declaratiilor de interese, exista cativa oficiali ai Autoritatii care nu se impaca deloc cu aceasta cerinta. Astfel, Sorin Bulagea, director general al Departamentului pentru reglementarea accesului la retea, este actio­nar la GDF-Suez din Franta, compania prezenta si in Romania.

Felicia Adina Stroe, director la Departamentul de reglementare a pietei gazelor, are actiuni la Transelectrica, dar si la SIF Moldova si SIF Oltenia. Eliza Lusine Caracasian, director de cooperare si programe, are participatii la toate SIF-urile, precum si la Petrom si la ISPE, companie detinuta de Romelectro. Doi consilieri 1 A, Nicolae Cimpoia, de la Brasov, si Aurel Octavian Bostan, de la Galati, sunt actionari la GDF-Suez.

Sursa: Financiarul

Casele de brokeraj prietene cu puterea concentreaza 2% din tranzactii... Firmele prefera plata cash: valoarea incidentelor de plata a scazut cu 33%...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x