Antena Căutare

Compania Arbomedia a vandut astazi ziarul “Viata Libera” din Galati

Compania Arbomedia, detinuta de grupul elvetian Goldbach Media, a semnat astazi contractul de vanzare al cotidianului “Viata Libera” din Galati catre omul de afaceri Marian Baila, in cadrul unei tranzactii in valoare de aproximativ 1,6 mil. Euro, au declarat surse apropiate afacerii.


Milionarul galatean, cunoscut ca fiind un vechi membru al Partidului National Liberal, cumpara de la Arbomedia un pachet de circa 83% din actiuni, urmand ca pana la incheierea intregului ciclu al tranzactiei sa aiba in mana peste 90% din titluri, prin preluarea unor pachete de actiuni si de actionari minoritari.

Afacerea produce efecte nu numai pe piata de media, daca luam in calcul ca elvetienii vand pe langa cotidianul local si active importante in sectorul imobiliar - sediul ziarului si spatii comerciale inchiriate si neinchiriate in locatii foarte bune din Galati, a caror suprafata totala se situeaza in jurul a 2.500 de metri patrati, tipografii si o retea de distributie locala de presa.

Potrivit unor surse apropiate cumparatorului, Baila va suporta integral achizitia afacerii "Viata Libera" din fonduri proprii, dupa ce firma sa, Mariano, a vandut anul trecut un teren catre reteaua germana de hypermarketuri Kaufland pentru aproximativ 11 mil. Euro.
Marian Baila este considerat unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din sudul Moldovei, deruland afaceri in domeniul agriculturii, imobiliare si comert.

Oficialii celor doua parti nu au facut comentarii pana la inchiderea editiei. Consultanta juridica a companiei Arbomedia pe partea de vanzare a fost asigurata de catre Tuca, Zbarcea & Asociatii, cea mai mare firma de avocatura de business de pe piata dupa incasari.

Tranzactia are loc intr-un moment in care in presa locala au loc mai multe miscari de acest gen. Piata de presa scrisa trece prin cei mai grei ani de la Revolutia din 1989 incoace, fiind cel mai lovit segment media de criza economica si, implicit, de bugetele de publicitate in scadere alocate de companii, iar pe de alta parte, print-ul pierde teren in fata pietei online si de TV.

Arbomedia, aflata in portofoliul grupului elvetian Goldbach Media, a luat de mai multa vreme decizia strategica de a se retrage din operatiunile de print pe care le detinea in Romania si isi cauta in ultimii ani cumparatori pentru cotidienele "Viata Libera" din Galati si "Ziarul de Iasi".

Ultimele date SNA indica un numar de 74.000 de cititori in medie pe editie pentru "Viata Libera", respectiv 33.000 de cititori in medie pe editie la "Ziarul de Iasi". De asemenea, datele BRAT arata ca tirajul mediu brut la Viata Libera este de 8.837 exemplare pe editie, vanzari totale de 7.304 exemplare si o cifra de difuzare totala de 8.042 exemplare. Si la acest capitol, "Ziarul de Iasi" are cifre sub "Viata Libera", inregistrand un tiraj mediu brut de 7.501 exemplare, din care vanzari de numai 5.958 de exemplare. Numarul de exemplare difuzate in piata se ridica la 5.989 de exemplare, conform acelorasi surse.

Privind la audienta celor doua ziare pe online, situatia se inverseaza pentru ca site-ul viata-libera.ro a inregistrat in luna mai un numar de 74.055 de clienti unici si 1,149 milioane de afisari, in timp ce site-ul cotidianului din Iasi a inregistrat in aceeasi perioada un numar de 380.374 de vizitori unici, respectiv 2,3 milioane de vizualizari, potrivit datelor disponibile pe trafic.ro.

De altfel, discutiile de vanzare sunt avansate si in cazul "Ziarului de Iasi", unde exista informatii potrivit carora elvetienii au de ales intre doua oferte. Alte surse sustin ca vechii proprietari ai Ziarului de Iasi, printre care sa numara si Alexandru Lazescu, actualul presedinte al postului public de televiziune TVR, este interesat de a rascumpara cotidianul.

Arbomedia este una dintre cele mai cunoscute regii de publicitate de pe piata romaneasca, cu un portofoliu extins din care fac parte print, online, radio sau TV.

In 2008, compania germana Arbomedia AG a fost preluata de casa de vanzari elvetiana Goldbach Media, cu operatiuni in mai multe tari din Europa din care nu lipsesc Elvetia, Austria, Germania, piata Europei de Est. Pentru anul fiscal 2010, Goldbach Group (in care Goldbach Media reprezinta oepratiunile off line) a raportat venituri nete in jurul a 330 milioane de franci elvetieni, si un EBITDA (castigul inaintea platii dobanzilor si taxelor, a deprecierii si amortizarii). Actiunile Goldbach Group sunt listate pe bursa de la Zurich.

sursa:Antena3

BNR mentine dobanda cheie si nivelul rezervelor minime obligatorii... ePayment se extinde in Europa, prin Ungaria...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x