Asta inseamna ca bancile din Romania se vor imprumuta mai scump de pe piata internationala, iar costurile suplimentare vor ajunge, inevitabil, la clienti.
Pana ca agentia de rating sa avertizeze cu privire la problemele care pot aparea in sistemul bancar, in Romania a crescut numarul datornicilor. Aproape un sfert dintre cei care au luat credite prezinta risc de neplata. Dintre ei, 14% nu mai platesc deloc. Si nici reesalonarea nu reduce numarul datornicilor.
Bancile au ajuns sa plateasca scump pentru vremurile cand dadeau credite cu mare usurinta, iar Banca Nationala se pregateste pentru ce e mai rau, infiinteaza o institutie care va coordona bancile cu probleme, ca sa nu contamineze tot sistemul.
"Creditele vor fi temperate. Nu este vorba despre o dispartie, ci de o reducere prin faptul ca s-a ajuns la saturatie. Banii sunt mai putini si este foarte important ca sistemul de creditate sa se indrepte mai mult catre companii, si mai putin la polulatie", a spus Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, pentru emisiunea "100 minute" de la Antena3.