Misiunea finantatorilor internationali va avea doua obiective principale, si anume va realiza cea de-a saptea evaluare a indeplinirii de catre Romania a conditionalitatilor din cadrul Acordului Stand-By si 'va initia negocieri referitoare la un posibil aranjament viitor. In afara intalnirilor cu autoritatile, membrii misiunii FMI se vor intalni cu reprezentantii partidelor politice, sindicatelor, asociatiilor de afaceri, bancilor si organizatiilor societatii civile', informa un comunicat primit saptamana trecuta de la Biroul din Bucuresti al FMI.
"In urma vizitei, misiunea va prezenta concluziile sale Consiliului Director al FMI. Dupa aprobarea celui de-al saptelea Raport de revizuire a Acordului de catre boardul FMI, va fi eliberata, in circa doua zile lucratoare, cea de-a opta transa, in valoare de 874 milioane DST sau de circa un miliard de euro, din cadrul imprumutului de 13,15 miliarde de euro, acordat de FMI Romaniei pe 4 mai 2009", se arata in comunicatul semnat de seful Biroului FMI de la Bucuresti, Tonny Lybek, citat de Agerpres.
Pe langa evaluarea performantelor economice recente obtinute de Romania, misiunea Fondului va discuta cu autoritatile romane si obiectivele economice pentru perioada ramasa din actualul Acord Stand-By.
Urmatorul acord cu Romania va fi, cel mai probabil, unul de tip precautionary Stand-By, pentru ca Romania nu este eligibila nici pentru o linie de creditare flexibila, nici pentru o linie de credit de tip precautionary, a explicat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-o declaratie anterioara pentru Agerpres. 'Pentru noul program, Romania va merge probabil pe un Acord Stand-By de tip Precautionary, care presupune un program concentrat in special pe probleme privind reformele structurale, continuarea consolidarii fiscale si imbunatatirea guvernantei in anumite domenii de activitate', a spus Mihai Tanasescu.
Conform reglementarilor in vigoare la FMI, noul acord va avea, probabil, o valoare maxima de circa 3,7 miliarde de euro. Declaratiile oficialilor de la Banca Mondiala si FMI concorda in a indica faptul ca noul acord se va intinde pe o perioada de doi ani, dar nimic nu a fost inca stabilit.
"Parerea institutiilor financiare internationale si a Comisiei Europene este ca ar fi util ca viitorul acord sa fie semnat pe o perioada de doi ani, pentru ca depasirea anului electoral 2012 ar da incredere pietelor financiare internationale in continuarea reformelor din Romania", a declarat saptamana trecuta directorul de tara din cadrul BM pentru Romania, Bulgaria, Polonia si tarile baltice, Peter Harrold. Opinia este in concordanta cu cea exprimata de Jeffrey Franks la Forumul Euromoney, de la Viena.
Peter Harrold a mai precizat ca, in viitorul acord, BM va avea un rol de finantator, diferit de cel al FMI, dat fiind ca BM finanteaza probleme legate de deficitul bugetar, iar FMI, rezerva valutara.
"Nu au fost semnale ca Romania ar dori un acord de tip precautionary cu BM, pentru ca acesta ar putea sprijini eventuale viitoare probleme de buget, iar Romania are o problema prezenta cu bugetul", a punctat Peter Harrold.
BM si FMI au estimat ca in 2011 Romania va avea o crestere economica de 1,5%, deficitul bugetar stabilit in programul care se incheie in mai fiind de minus 4,4% pentru anul in curs. Aceasta prognoza este optimista, in comparatie cu cea a BERD, Claudia Pendred, directoarea Biroului din Bucuresti al BERD declarand anterior pentru Agerpres ca 'in 2011, economia Romaniei isi va reveni usor, urmand sa inregistreze o crestere modesta de 0,9%'.
Romania a incasat de la FMI suma de 12,44 miliarde de euro, din cadrul unui imprumut total de 13,15 miliarde de euro, la care se adauga cele 3,5 miliarde de euro primite de la CE, dintr-un imprumut de 5 miliarde de euro, precum si 300 de milioane de euro, dintr-un imprumut total de un miliard de euro de la Banca Mondiala, alte 300 de milioane urmand a fi eliberati in scurt timp, dupa aprobarea data de Board-ul BM, in data de 20 ianuarie 2011.
Cea mai recenta transa din imprumutul de la FMI, in valoare de 904,8 milioane de euro, a fost acordata Romaniei pe data de 7 ianuarie 2011.
Pachetul total de sprijin pentru Romania, convenit pe 4 mai 2009 cu marii finantatori mondiali, se ridica, la 20 de miliarde de euro.
sursa:Jurnalul.ro