Si aceasta pentru ca de patru ani Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu a reusit sa atribuie lucrarea, cu toate ca pana acum au existat patru tentative. Ultima e in derulare. 12 consortii s-au prezentat la licitatia pentru construirea respectivei bucati de autostrada. Relicitarea a avut loc la data de 19 mai, dar inca nu s-a stabilit un castigator. Reprezentantii CNADNR spun ca acum se verifica toate ofertele si ca in cursul acestei luni va fi cunoscut castigatorul.
La ultima strigare, cea din luna mai, nici nu s-au deschis bine ofertele de licitatie ca, in dulcele stil romanesc, mai multe firme au fost excluse din start de CNADNR din procedura de atribuire.
De altfel, problema autostrazii invizibile Deva - Orastie a fost indelung prezentata si de Radu Berceanu, care se arata indignat de contestatiile care curg cu nemiluita in cazul atribuirii contractului pentru autostrada din judetul Hunedoara. Ministrul declara pe atunci ca se poarta moda ca cel de pe locul cinci sa il conteste pe castigator pana cand acesta, satul de situatie, cedeaza 20% din lucrare.
De aceasta data insa, locul doi a fost exclus din start din licitatie chiar de CNADNR. Motivul gasit ar fi fost o neregula in garantia depusa de consortiul de pe locul doi, prin liderul Puentes Y Calzados Infraestructures SLU, o asociere de patru firme.
Surse din Ministerul Transporturilor sustin insa ca excluderea asocierii care ocupa locul al doilea a avut un scop politic, asta pentru ca aceia care ocupa pozitia a treia, asocierea dintre Straco - Strabag ar trebui sa ia contractul pentru Deva - Orastie.
Locul al doilea, odata exclus din licitatie devanseaza pozitiile automat. Lucrurile nu au ramas insa dupa bunul plac al legilor interne din CNADNR. Asta pentru ca asocierea exclusa a castigat in instanta, Curtea de Apel Bucuresti dispunand obligarea CNADNR la reluarea procedurii de atribuire prin licitatie publica la faza deschiderii ofertelor.
Orice actiune intreprinsa de Companie, chiar si un recurs la sentinta existenta ar duce la un proces indelungat care ar putea face ca Romania sa piarda automat fondurile pe care le are de mai bine de patru ani.
Tot articolul, in Jurnalul National
Asigurarea caselor e necesara... Inflatia anuala a urcat in iulie la 7,14%. Cresterea lunara a preturilor: 2,58%!...