Dragos Frumosu, reprezentantul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, are o parere mai rezervata in ceea ce priveste recolta de anul acesta. "E inca prea devreme pentru a vorbi sigur despre recolta de anul acesta. Zapada practic a protejat pamantul de inghet. In plus, nu stim inca ce ne asteapta de-acum inainte. Daca in lunile urmatoare va fi seceta, anul acesta va fi compromis", a declarat acesta. "Suntem pe muchie de cutit, dar nu e inca foarte tarziu", a adaugat el.
Cele mai afectate culturi, pana in momentul de fata, au fost cele de plante medicinale, in proportie de 23,25%, de rapita, in proportie de 14,58%, si cele de vita-de-vie, in proportie de 12,48%. "Vita-de-vie mai poate fi insa salvata in urmatoarea perioada chiar daca, in unele zone, a fost afectata circa 15%-20% din recolta. Vita-de-vie este afectata de temperaturile sub 20 de grade Celsius.
Astfel ca, din acest punct de vedere, nordul Moldovei a fost cel mai afectat. Fermierii de-acolo ne-au anuntat ca recolta a fost afectata in proportie de 20%-25%", a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului National al Viei si Vinurilor.
Culturile de grau, secara si triticale, care reprezinta cea mai mare suprafata insamantata din Romania, adica 2,07 milioane ha, au fost afectate in proportie de 7,91%.
Reprezentantii ministerului au adaugat insa ca la aceasta data nu se poate face o estimare sigura a gradului de afectare a culturilor. "Din punct de vedere agrotehnic, estimarea productiei pentru culturile insamantate in toamna se face in perioada 15 mai-15 iunie", au declarat reprezentantii ministerului.
Totodata, agricultura romaneasca se bazeaza acum pe vremea din urmatoarea perioada. "Daca va fi seceta, iar oamenii nu vor avea bani sa-si protejeze culturile, recolta de anul acesta va fi dezastruoasa", a declarat Stefan Niculae, presedintele Agrostar.
Tot articolul, in Jurnalul National
Curs valutar: Debut bun de saptamana pentru leu... Analistii bancari: BNR ar putea reduce din nou dobanda-cheie...