"In conditiile in care clientii sunt pusi sa gireze cu toate conturile, se demonstreaza ca statul nu mai are sprijinul bancilor. Romanii oricum sufera de neincredere in ziua de maine, nu era cazul sa alimentam acest comportament. Drept pentru care va fi din ce in ce mai greu sa convingi oamenii de avantajele unei investitii pe termen lung, cum este cazul locuintelor" a declarat Nimrod Zvik, director marketing Be Igloo.
Proprietarii de locuinte noi spun ca nici una dintre modificarile facute Programului Prima Casa nu va duce la relansarea pietei imobiliare si la crestere economica.
"Pe masura ce parcurgi acest program, te incurci in toate hatisurile birocratice. Tinerilor, carora le-a fost destinat programul tocmai pentru a avea facilitati financiare, le sunt impuse taxe peste taxe", a declarat Hai Solomon, dezvoltator Obor Towers.
Acesta a mai adaugat ca in conditiile in care statul cere atatea garantii, e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiativa. "Dispare insusi scopul programului Prima Casa. Oamenilor le este frica sa ia un credit, indiferent daca este vorba despre Prima Casa sau nu", spun dezvoltatorii.
O alta problema este plafonul, care este de cinci ori mai mic fata de cel care exista in 2009 si suma limitata care se acorda unei persoane. Asta influenteaza deciziile de cumparare in randul celorlalti clienti, care nu participa la program.
"La editia trecuta, cei 60.000 euro prevazuti de stat pentru Prima Casa au fost luati drept referinta de mai mult de jumatate dintre clientii care isi cautau o locuinta. Iar acest lucru a facut preturile apartamentelor vechi sa scada si vanzarea de apartamente noi peste 60.000 de euro sa se blocheze din nou", spune Andrei Rusu, director Vission House.
Sursa: Jurnalul National
Autostrada Bechtel intra in conservare, dar se dau 150 mil. euro pentru lucrari regionale... Boagiu: Restructurarea companiilor din subordinea MTI va dura doi ani...