Antena Căutare

Doar o treime din PIB merge catre pensii si ajutoare

Academia Romana - ICCV considera ca statul roman are cele mai mici prestatii sociale dintre toate tarile membre UE

Statul roman priveste saracia ca pe o problema individuala, si nu ca pe o problema a statului, in pofida politicilor din Uniune. Mai mult, ii considera pe pensionari asistati sociali, cu toate ca acestia au un contract economic. Singura masura de iesire din criza pe care a putut-o gasi statul a fost taierea pen­sii­lor si salariilor, desi Romania cheltu­ieste pen­tru domeniul social cel mai putin, 36,5%, fata de 55,9% cat este media in UE.

Romania s-a confruntat cu trei pe­rioa­de de criza dupa 1989, in 1990-1992, 1997-1999 si actuala criza, factorul co­mun fiind deficitul extern si sacrifi­ca­rea sectorului public. In comparatie cu sta­tele membre din UE, statul roman chel­tuieste pentru domeniul social proportia cea mai mica, atat in raport cu Produsul Intern Brut (PIB), cat si ca pondere din buget: 36,5% fata de media de 55,9% din UE, arata un studiu al Institutului de Cercetare a Cali­ta­tii Vietii (ICCV).

Astfel, in comparatie cu alte tari, Romania duce o politica de alo­care bugetara in de­fa­voarea sectorului so­cial. Singura masura pe care guvernul ac­tual a fost capabil s-o gaseasca pentru echilibrarea bugetului a fost taierea dras­ti­ca a pensiilor si sala­rii­lor in sanatate, edu­catie si asistenta so­cia­la, care repre­zin­ta domeniul social. In prezent, salariatii sunt mai putin de 60% (4,6 milioane) din cati erau in 1989, iar pensionari sunt cu 55% mai multi (5,5 milioane), potrivit da­telor ICCV.

Pe de alta parte, pensiile nu pot fi considerate o povara pentru socie­ta­te sau economie, iar pensionarii nu pot fi con­siderati asis­tati sociali, asa cum suge­rea­za oficialii romani. Ministerul de Fi­nante, voit sau nu, include in asistenta so­ciala toate cheltuielile sociale, idee pre­lua­ta imediat cu entuziasm de poli­ticienii de la putere. „Sistemul public de asigu­rari sociale - asigurarile de pensie si de somaj - este, din perspectiva eco­nomica, un contract ca orice contract economic. As­i­gurarile sociale sunt un contract eco­nomic intre generatii (...) Contractul de asi­gurari este o parte a sistemului eco­no­mic si nu poate fi considerat un act anti­eco­no­mic", arata studiul ICCV.

Citeste articolul integral pe financiarul.com

Ambasadorul SUA la Bucuresti: "Romania nu trebuie doar sa reduca deficitul, ci si sa isi largeasca sectorul privat&... Efectele crizei si ale devalorizarii leului: salariul mediu net a scazut cu 6 euro...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x