Statul roman priveste saracia ca pe o problema individuala, si nu ca pe o problema a statului, in pofida politicilor din Uniune. Mai mult, ii considera pe pensionari asistati sociali, cu toate ca acestia au un contract economic. Singura masura de iesire din criza pe care a putut-o gasi statul a fost taierea pensiilor si salariilor, desi Romania cheltuieste pentru domeniul social cel mai putin, 36,5%, fata de 55,9% cat este media in UE.
Romania s-a confruntat cu trei perioade de criza dupa 1989, in 1990-1992, 1997-1999 si actuala criza, factorul comun fiind deficitul extern si sacrificarea sectorului public. In comparatie cu statele membre din UE, statul roman cheltuieste pentru domeniul social proportia cea mai mica, atat in raport cu Produsul Intern Brut (PIB), cat si ca pondere din buget: 36,5% fata de media de 55,9% din UE, arata un studiu al Institutului de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV).
Astfel, in comparatie cu alte tari, Romania duce o politica de alocare bugetara in defavoarea sectorului social. Singura masura pe care guvernul actual a fost capabil s-o gaseasca pentru echilibrarea bugetului a fost taierea drastica a pensiilor si salariilor in sanatate, educatie si asistenta sociala, care reprezinta domeniul social. In prezent, salariatii sunt mai putin de 60% (4,6 milioane) din cati erau in 1989, iar pensionari sunt cu 55% mai multi (5,5 milioane), potrivit datelor ICCV.
Pe de alta parte, pensiile nu pot fi considerate o povara pentru societate sau economie, iar pensionarii nu pot fi considerati asistati sociali, asa cum sugereaza oficialii romani. Ministerul de Finante, voit sau nu, include in asistenta sociala toate cheltuielile sociale, idee preluata imediat cu entuziasm de politicienii de la putere. „Sistemul public de asigurari sociale - asigurarile de pensie si de somaj - este, din perspectiva economica, un contract ca orice contract economic. Asigurarile sociale sunt un contract economic intre generatii (...) Contractul de asigurari este o parte a sistemului economic si nu poate fi considerat un act antieconomic", arata studiul ICCV.
Citeste articolul integral pe financiarul.com