Conform unor studii recente publicate în mediul online, în România există un procent foarte ridicat de proprietari, comparativ cu cei care locuiesc în chirie. Cu un simț acut al proprietății, românii achiziționează locuințe pentru a le utiliza personal sau pentru a le lăsa copiilor. În momentul în care fac însă achiziția sunt adesea nedumeriți de ce prețul solicitat este atât de ridicat sau își pun semne de întrebare, gândindu-se că suma cerută pe o anumită locuință este suspect de redusă.
Răspunsul la aceste nelămuriri se poate găsi la experți, mai exact la evaluatorii autorizați care stabilesc valoarea reală a unui imobil. Pentru a detalia o serie de aspecte legate de factorii ce pot să influențeze prețul unui imobil am apelat la specialiștii din spatele website-ului www.evaluari24.ro, care ne-au oferit informațiile prezentate în continuare.
Primul dintre aspectele avute în vedere de către evaluatori se referă la vandabilitatea unei proprietăți. Un exemplu simplu ar fi faptul că un anumit imobil „nu are piață” - cum spun specialiștii. Acesta este cazul unui imobil situat spre exemplu în mediul rural, unde rareori se tranzacționează astfel de proprietăți. Evaluatorii utilizează drept repere imobile similare supuse vânzării în perioade recente, iar dacă acestea sunt inexistente sau foarte greu de găsit nu există nici acel termen de comparație pentru realizarea unei evaluări corecte.
Factori de influență asupra valorii estimate a unui imobil
Având în vedere această abordare, există și o serie de detalii, de criterii în funcție de care imobilele se diferențiază unul de altul la nivel de prețuri. Astfel de criterii se referă în principiu la localizare, suprafață utilă, vechime, finisaje, existența unui loc de parcare, a unei boxe etc. Prin analiza acestor elemente se stabilește și valoarea imobilului - mai multe detalii în rândurile următoare.
Localizarea - în mod evident, un apartament situat în apropierea centrului orașului, lângă un parc sau în apropierea unor puncte de interes specifice (magazine, bănci, instituții publice, școli, spital, etc) va avea o valoare mai ridicată decât unul amplasat în apropierea unei zone industriale.
Suprafața utilă. În ultimii ani se pare că a crescut cererea pentru apartamente cu suprafețe cât mai generoase. Pe de altă parte, imobilele constând în case de suprafețe foarte mari au cunoscut un trend invers, întrucât s-a conștientizat faptul că asemenea case presupun cheltuieli destul de mari cu întreținerea sau cu încălzirea în sezonul rece. Astfel, mai ușor vandabil, deși poate la un preț mai ridicat, va fi un apartament cu o suprafață generoasă, comparativ cu o casă de suprafață foarte mare.
Vechimea imobilului. Acest factor influențează la rândul său valoarea unui apartament. Trebuie cunoscut faptul că în principal tinerii preferă apartamentele moderne, cu spații generoase după cum menționam la punctul anterior, situate în blocuri construite relativ recent. Pe piață aceste imobile sunt împărțite în trei categorii: cele construite înainte de 1977, blocuri de apartamente construite în perioada 1977-2000 și cele ridicate după anul 2000.
Loc de parcare. În prezent a devenit unul dintre factorii de mare importanță în alegerea unui apartament. Cu siguranță existența unui loc de parcare disponibil crește și valoarea apartamentului în cauză, întrucât oferă proprietarului un confort psihic legat de existența acelui loc în care poate lăsa mașina parcată peste noapte.
Prezența unei boxe, proximitatea față de centre universitare și chiar și elemente specifice tranzacției în sine pot să constituie de asemenea factori de influență atunci când vine vorba de stabilirea valorii unui imobil. În unele situații poate fi vorba de motivația uneia dintre părți de a vinde mai repede, ceea ce poate duce la un preț mai scăzut, fără ca valoarea de piață a imobilului să fi cunoscut în fapt vreo modificare.
Deși aparent totul pare să fie destul de simplu, pentru estimarea corectă a valorii unui imobil toate aceste elemente trebuie stăpânite foarte bine de către persoana care face evaluarea. Din acest motiv, recomandarea celor de la www.evaluari24.ro este ca orice proprietar care urmează să tranzacționeze un imobil să apeleze la un expert evaluator, pentru a se asigura că prețul este unul corect.
Cei interesați de mai multe informații legate nu doar de evaluarile de imobile, ci și de alte tipuri de astfel de operațiuni realizate de evaluatori autorizați pot să consulte platforma menționată.
BNR Curs valutar 19 iulie 2018. Vești proaste! Cât costă euro și dolarul... BNR Curs valutar 20 iulie. Vești bune! Cât a scăzut dolarul...