"Estimam ca eliminarea subventiei din partea Guvernului va atrage dupa sine dorinta cat mai mare a populatiei de independenta si eficientizare a costurilor si implicit o crestere a pietei de centrale termice de apartament posibil chiar mai mare decat am preconizat initial. La inceputul acestui an estimam o crestere in 2011 de 30% a pietei de centrale termice comparativ cu 2010, la aproximativ 180.000 de unitati, mare parte dintre cele achizitionate de cei care se vor debransa", a declarat Draguleanu, intr-un comunicat.
Totodata, oficialul anticipeaza ca in acest an numarul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire va fi depasit de cel al locuintelor cu centrale termice proprii.
"In acelasi timp, estimam ca in acest an numarul apartamentelor care beneficiaza de caldura si apa calda furnizate de centralele termice proprii il va depasi pe al celor bransate la sistemul centralizat de incalzire (peste 1,5 milioane)", a spus Catalin Draguleanu.
Executivul a decis sa elimine subventia acordata la nivel central la energia termica, masura fiind luata la solicitarea misiunii Fondului Monetar International.
Eliminarea subventiei va face ca factura populatiei pentru incalzire si apa calda sa se majoreze cu pana la 60%. Pana in prezent, 50% din subventia la incalzire era sustinuta de catre Guvern iar 50% de catre autoritatile locale.
Sursa: Financiarul
Oltchimul risca lichidarea daca nu va fi privatizat in acest an... FMI vrea management privat in firmele de stat ca in Tanzania, Nicaragua sau Rwanda...