Compania italiana de utilitati Enel, care opereaza trei foste distributii de electricitate ale Electrica, Muntenia Sud, Dobrogea si Banat, are de recuperat de la CFR 187 de milioane de euro in contul curentului furnizat, potrivit directorului general al subsidiarei locale, Luca D'Agnese.
Acesta sustine ca respectiva creanta reprezinta principala problema cu care se confrunta firma italiana pe piata romaneasca si ca o eventuala nerezolvare a situatiei poate influenta negativ expansiunea companiei in tara noastra. D'Agnese a avansat ideea preluarii modelului E.ON de anul trecut prin care sa se compenseze datoriile de recuperat de la operatorul de transport feroviar cu dividendele platite societatii de stat Electrica care este actionar minoritar la companiile Enel din Romania.
Solutia actionarii statului in judecata nu este impartasita de D'Agnese. „Avocatii nostri iau in considerare mai multe solutii. Suntem in Romania si vrem sa ramanem aici. Instanta nu e o solutie potrivita", a punctat italianul. Nemtii de la E.ON, care controleaza fosta Electrica Moldova, si-au redus in 2010 creantele care trebuiau recuperate de la CFR de la 153 de milioane de lei la 25 de milioane de lei si pentru prima oara a acordat statului dividende.
In prezent, spune D'Agnese, CFR mai are datorii de 450 de milioane de euro la Enel, CEZ si E.ON. El a adaugat ca aceasta chestiune a datoriilor CFR a fost inclusa in discutiile pe care autoritatile romane le-au avut cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).
Participatie dubla la reactoarele 3 si 4
Enel este singura multinationala care a ramas actionar la compania de proiect EnergoNuclear, care va construi si administra reactoarele 3 si 4 de la Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda. Mai mult decat atat, italienii sunt dispusi sa-si dubleze participatia, in prezent de 9,15%, in cazul in care statul roman, prin Nuclearelectrica, nu va reusi sa atraga alti investitori dupa accidentul de la Fukushima.
Potrivit lui D'Agnese, Enel si celalalt investitor privat ramas la Cernavoda, ArcelorMittal Galati, poate ajunge prin dublarea participatiei la EnergoNuclear la 30,7%.
„Putem sa ne crestem participatiile pana la dublul celor de acum. O paticipatie mai mare decat acest nivel trebuie discutata", a adaugat D'Agnese.
Pe parcursul unui an, EnergoNuclear a pierdut patru investitori: CEZ, Iberdrola, RWE si GDF-Suez. Valoarea investitiei in reactoarele 3 si 4, estimata la 4 miliarde de euro in 2008, va fi reanalizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata pentru anul 2019.
Fiecare unitate va avea o putere instalata de 720 MW si in momentul punerii lor in functiune productia de energie din sursa nucleara se va dubla si va acoperi 30% din total curentului generat in tara noastra.
Sursa: Financiarul
Recesiunea economica a grabit pensionarile: Peste 600.000 in doi ani!... Testul de stress aplicat pe 90 de banci a spus adevarul numai pe jumatate...