Antena Căutare

Enel adopta metoda E.ON pentru a scapa de creantele CFR

Italienii care dau curent Capitalei au de recuperat de la operatorul de transport feroviar 187 de milioane de euro. In total CFR are datorii de 450 de milioane de euro la distributorii de electricitate. Anul trecut, nemtii de la E.On a si statul roman au identificat o solutie pentru recuperarea creantelor considerabile fata de CFR, benefica pentru toate partile implicate si care nu a necesitat niciun efort din partea bugetului de stat.

Compania italiana de utilitati Enel, care opereaza trei foste distributii de electricitate ale Electrica, Muntenia Sud, Dobrogea si Ba­nat, are de recuperat de la CFR 187 de mili­oane de euro in contul curentului furnizat, potrivit directorului general al subsidiarei lo­cale, Luca D'Agnese.

Acesta sustine ca respec­tiva creanta reprezinta principala problema cu care se confrunta firma italiana pe piata romaneasca si ca o eventuala nerezolvare a situatiei poate influenta negativ expansiunea companiei in tara noastra. D'Agnese a avan­sat ideea preluarii modelului E.ON de anul trecut prin care sa se compenseze datoriile de recuperat de la operatorul de transport feroviar cu dividendele platite societatii de stat Electrica care este actionar minoritar la companiile Enel din Romania.

Solutia actio­narii statului in judecata nu este impartasita de D'Agnese. „Avocatii nostri iau in consi­derare mai multe solutii. Suntem in Ro­mania si vrem sa ramanem aici. Instanta nu e o solutie potrivita", a punctat italianul. Nem­tii de la E.ON, care controleaza fosta Electrica Moldova, si-au redus in 2010 crean­tele care trebuiau recuperate de la CFR de la 153 de milioane de lei la 25 de milioane de lei si pentru prima oara a acordat statu­lui dividende.

In prezent, spune D'Agnese, CFR mai are datorii de 450 de milioane de euro la Enel, CEZ si E.ON. El a adaugat ca aceasta chestiune a datoriilor CFR a fost inclusa in discutiile pe care autoritatile romane le-au avut cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

Participatie dubla la reactoarele 3 si 4

Enel este singura multinationala care a ramas actionar la compania de proiect Ener­goNuclear, care va construi si administra reac­toarele 3 si 4 de la Centrala nuclear­elec­trica de la Cernavoda. Mai mult decat atat, italienii sunt dispusi sa-si dubleze par­tici­patia, in prezent de 9,15%, in cazul in care statul roman, prin Nuclearelectrica, nu va reusi sa atraga alti investitori dupa acci­dentul de la Fukushima.

Potrivit lui D'Ag­nese, Enel si celalalt investitor privat ramas la Cernavoda, ArcelorMittal Galati, poate ajun­ge prin dublarea participatiei la Ener­goNu­clear la 30,7%.

Putem sa ne crestem par­ticipatiile pana la dublul celor de acum. O paticipatie mai mare decat acest nivel trebuie discutata", a adaugat D'Agnese.

Pe parcursul unui an, EnergoNuclear a pierdut patru in­vestitori: CEZ, Iberdrola, RWE si GDF-Suez. Valoarea investitiei in reactoarele 3 si 4, esti­mata la 4 miliarde de euro in 2008, va fi re­analizata, iar finalizarea celor doua unitati a fost amanata pentru anul 2019.

Fiecare uni­tate va avea o putere instalata de 720 MW si in momentul punerii lor in functiune pro­ductia de energie din sursa nucleara se va dubla si va acoperi 30% din total curentului generat in tara noastra.

Sursa: Financiarul

Recesiunea economica a grabit pensionarile: Peste 600.000 in doi ani!... Testul de stress aplicat pe 90 de banci a spus adevarul numai pe jumatate...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x