Căutare Live

Firmele romanesti sunt impovarate de 113 taxe

Banca Mondiala a plasat tara noastra pe pozitia 56, dintr-un total de 183 de state. La numarul de taxe pe care trebuie sa le plateasca un intreprinzator, suntem pe locul 2 in lume, cu 113 dari si 222 de ore pierdute anual la ghisee.

Singapore este locul unde iti dezvolti o afacere cel mai usor. Ciadul, in schimb, e cel mai neprietenos teritoriu din acest punct de vedere. Romania ocupa locul al 56-lea, cu unul mai putin decat anul trecut. Banca Mondiala con­sidera ca impozitul minim e principalul motiv pentru coborarea Romaniei in top.

In Romania simplificarea procedurii pentru obtinerea permiselor de constructie si cele pri­vind insolventa sunt factorii cei mai apreciati de catre Banca Mondiala la realizarea topului „Doing Business 2011".

In schimb, impozitul minim - eliminat insa de guvern de la 1 oc­tom­brie - reprezinta cel mai important factor care influenteaza negativ dezvoltarea afacerilor. Ro­mania este performanta la capitolul obtinerea creditelor, dar are mari probleme cu numarul mare de taxe pe care companiile trebuie sa le plateasca.

In baza criteriilor de mai sus, la care se mai adauga usurinta de a incepe o afacere, in­registrarea proprietatii, protectia investi­to­rilor, comertul transfrontalier, impunerea con­ditiilor contractuale, Banca Mondiala a plasat Romania in acest an pe locul 56, din 183 de state, in cla­samentul ce priveste usurinta dezvoltarii unei afaceri. Fata de anul trecut, tara noastra a fost retrogradata un loc, iar principala cauza a con­stituit-o eliminarea impozitului minim.

Inaintea Roma­niei se afla state precum Kirgistan, Bots­wana, St. Lucia, Bulgaria, Azerbaidjan, Peru. In urma noastra se afla Republica Ceha, China, Italia, Croatia, Ser­bia, Argentina, Grecia, Rusia, Brazilia.

Factori pozitivi

Cea mai buna clasare pe criterii a Romaniei este locul 15 si a fost primit la capitolul usu­rintei de a obtine credite. Tara noastra se afla pe aceeasi treapta cu Japonia, Elvetia, Ger­mania, Namibia sau Polonia. La acest criteriu prima se afla Malaysia, iar ultima Palau, un stat insular din Oceanul Pacific.

Tot articolul, in Financiarul

Romania, a patra scadere a comertului cu amanuntul din UE in septembrie... Leul s-a apreciat usor fata de euro, dupa cinci sedinte de depreciere...
Parteneri
Obiceiuri pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani. Cum să-ți păstrezi silueta
Pentru a evita depunerea de grăsime abdominală după vârsta de 50 de ani este extrem de important să ai o dietă echilibrată și să eviți produsele care ar putea duce la acumularea kilogramelor în plus. Grăsimea abdominală mai este cunoscută drept grăsime viscerală și este în general periculoasă sănătății tale.
Catine.ro
Ultimele știri