Complexul Oltenia va ingloba Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si producatorii de electricitate pe lignit din zona, respectiv complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova.
Noua entitate va fi cel mai mare producator de energie din tara, cu o cota de 45% va avea o cifra de afaceri de aproape un miliard euro, active de 1,5 miliarde de euro si va fi unul dintre cei mai mari angajatori din Romania, cu 19.600 de salariati.
Datoriile cumulate ale celor patru entitati inseamna aproape 600 de milioane de euro iar pierderile depasesc cu mult profitul, si ar ajunge la 30 de milioane de euro. |n prima faza, noul gigant va fi condus de Constantin Balasoiu, actualul director al Complexului Craiova. Capacitatea instalata a noului colos va fi de 4.230 MW, aproape 22% din intregul sistem energetic.
Ministerul Economiei a recunoscut, intr-un raspuns la o solicitare a Jurnalului National ca dupa fuziunea celor patru societati de stat, „procesul de privatizare a noii companii, fie prin oferta publica initiala, fie catre un investitor strategic, sa se declanseze in anul urmator", se arata in document. Noul gigant va avea Fondul Proprietatea intre actionari.
Surse din sectorul energetic spuneau anterior ca institutiile internationale au cerut listarea a minim 33% din actiunile noului gigant, insa pana la urma s-a convenit pentru vanzarea acestuia.
„Din punctul de vedere al acestei solicitari a FMI, vom mai purta discutii. Noi am dori o listare pe bursa. Filozofia e ca daca iesi pe bursa, cu banii de pe actiuni poti face lucrarile de mediu. Apoi vizam construirea de blocuri noi. Apoi mai este si valorificarea resurselor foarte bune de lignit. Din punctul de vedere al nostru e mai benefic sa se listeze pe bursa si sa nu se privatizeze", a declarat Tiberiu Trotea, directorul Complexului Rovinari.
Problema este ca dupa venirea celui de-al doilea val al crizei bursele scad puternic. Mai mult, statul nu a reusit sa privatizeze in vara 9,84% din Petrom, care este cea mai mare si mai profitabila companie din Romania. Spre comparatie, viitorul Complex Oltenia ar inregistra o pierdere de 131 milioane de lei, fata de cele 1,79 miliarde de lei de la Petrom. Astfel, investitorii cu greu ar putea fi interesati de actiunile companiei daca nu este restructurata.
La Turceni si Rovinari salariile medii se afla aproape de 4.000 de lei iar la SNLO media este de 2.845 lei. Dintre grupurile europene, cehii de la CEZ au dorit inca dinainte de sosirea crizei privatizarea complexurilor din Oltenia, mai ales ca societatea detine in zona fosta filiala de distributie Electrica Oltenia. O privatizare cu un grup energetic inseamna repetarea povestii Petrom, cand statul a dat pe mana austriecilor de la OMV si toata rezerva de petrol si jumatate din cea de gaze, numai ca in acest caz e vorba de lignit.
De asemenea, termenul precizat, respectiv anul 2012, cu greu va putea fi respectat din moment ce procedurile sunt foarte complicate.
Ministerul Economiei a mai precizat vor fi privatizate cu investitori strategici si ultimele distributii ramase in portofoliul statului roman: Transilvania Nord, Transilvania Sud si Muntenia Nord.
„In conformitate cu prevederile Scrisorii de Intentie aprobate de catre Guvernul Romaniei, cele trei filiale de distributie ramase ale Electrica vor face obiectul unei proceduri de privatizare prin vanzarea unui pachet de actiuni majoritar, in concordanta cu legislatia adecvata impusa de prevederile Legii 137/2002 privind unele masuri pentru accelerarea privatizarii, cu modificarile si completarile ulterioare, avand in vedere faptul ca acest operator face parte din operatorii economici din sectorul de utilitati", se mai arata in raspuns. De asemenea, Electrica Furnizare, care va rezulta din fuziunea filialelor de furnizare din cadrul Electrica, va fi sI ea scoasa la mezat.
"In ceea ce priveste S.C. Electrica Furnizare Transilvania Nord S.A., filiala a Electrica, se intentioneaza ca, in cursul anului 2012, sa fie derulata procedura de privatizare, ulterior finalizarii procesului de fuziune cu celelalte filiale de furnizare a energiei electrice ale Electrica S.A. Procesul de privatizare se va derula fie prin oferta publica, fie catre un investitor strategic, conform strategiei ce va fi aprobata de catre Guvernul Romaniei la acel moment", potrivit institutiei conduse de Ion Ariton.
Paradoxal, pentru Electrica Furnizare statul cauta manager privat... Initial, autoritatile romane propusesera FMI ca distributiile sI Electrica Furnizare sa listeze pe bursa cate 15% din actiuni. Privatizarea Electrica Serv se intentioneaza sa aiba loc tot anul viitor, insa metoda urmeaza a fi aleasa impreuna cu un consultant.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages