Veniturile in crestere din statele in curs de dezvoltare au incurajat cresterea cererii pentru produse din carne si lapte, ceea ce a dus la majorarea necesarului de cereale pentru hranirea animalelor si de teren pentru pasunat.
Totodata, cresterea cererii pentru biocombustibili si conditiile meteo nefavorabile agriculturii au limitat oferta de alimente.
"Cresterea ofertei ar putea raspunde preturilor ridicate, asa cum s-a intamplat in deceniile anterioare, reducand presiunile de pe pietele de alimente, insa pentru aceasta va fi nevoie de timp, de o perioada care se va masura in ani, nu luni", noteaza analistii FMI.
Indicele preturilor alimentelor la nivel global, calculat de Organizatia pentru Alimente si Agricultura a ONU, a urcat la un nivel record in februarie, in conditiile in care toate componentele referitoare la alimente, cu exceptia celei pentru zahar, au crescut.
Scumpirea alimentelor si coruptia autoritatilor au provocat tensiuni sociale si politice in Africa de Nord si Orientul Mijlociu.
FMI averizeaza ca preturile ridicate vor avea efecte negative mai mari in statele in curs de dezvoltare, unde populatia aloca o parte mai mare din venitori pentru procurarea alimentelor.
"Exista riscul ca actuala crestere a preturilor sa persiste mai mult decat in perioada 2007-2008. In actuala ecuatie sunt implicate mai multe materii prime, ceea ce inseamna ca va fi necesar mai mult timp pentru refacerea stocurilor la niveluri considerate sigure", a afirmat Luke Mathews, analist la Commonwealth Bank of Australia.
Citeste si Antena3
Foto: Hepta