„Consolidarea fiscala reduce de cele mai multe ori cresterea economica pe termen scurt. Utilizand un nou set de date, am ajuns la concluzia ca, dupa doi ani, o reducere de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar tinde sa taie 0,5 puncte procentuale din cresterea economica si sa urce rata somajului cu o treime de punct procentual", se arata intr-o analiza a Fondului Monetar International (FMI).
Cu toate acestea, FMI cere tarilor care iau bani de la institutia financiara sa reduca deficitul bugetar, un obiectiv care este in general atins prin reduceri salariale si de personal in sectorul public, ceea ce duce automat la cresterea somajului sau la majorari de taxe.
In acelasi timp, FMI sustine ca austeritatea bazata pe reduceri de cheltuieli este „mai putin dureroasa" decat majorarile de taxe.
Pe de alta parte, FMI are obiceiul sa spuna una si sa faca alta. In vara anului trecut, seful misiunii Fondului Monetar spunea ca reducerea drastica a cheltuielilor este o grava eroare. Jeffrey Franks dadea atunci ca exemplu SUA care, in anii '30, au redus cheltuielile cu 12%, o masura care a dus la o rata a somajului de 24%.
Tot articolul, in Financiarul