Antena Căutare

FMI recidiveaza: una spune in studii, alta impune tarilor care s-au imprumutat

Fondul Monetar International cere tarilor carora le acorda imprumuturi sa diminueze deficitul bugetar, prin reduceri de cheltuieli sau prin majorari de taxe. Tot FMI sustine ca masurile de austeritate afecteaza cresterea economica si urca somajul si totusi pledeaza pentru reduceri de cheltuieli. Romania nu s-a oprit doar la diminuarea salariilor, a majorat si taxele si impozitele.

Consolidarea fiscala reduce de cele mai multe ori cresterea economica pe termen scurt. Utilizand un nou set de date, am ajuns la concluzia ca, dupa doi ani, o reducere de 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a deficitului bugetar tinde sa taie 0,5 puncte procentuale din cresterea economica si sa urce rata somajului cu o treime de punct procentual", se arata intr-o analiza a Fondului Monetar Interna­tional (FMI).

Cu toate acestea, FMI cere tarilor care iau bani de la institutia finan­ciara sa reduca deficitul bugetar, un obi­ectiv care este in general atins prin redu­ceri sala­riale si de personal in sec­torul public, ceea ce duce automat la cres­terea somajului sau la majorari de taxe.

In acelasi timp, FMI sustine ca austeritatea bazata pe reduceri de cheltuieli este „mai putin dureroasa" decat majorarile de taxe.

Pe de alta parte, FMI are obiceiul sa spuna una si sa faca alta. In vara anului trecut, seful misiunii Fondului Monetar spunea ca reducerea drastica a cheltuielilor este o grava eroare. Jeffrey Franks dadea atunci ca exemplu SUA care, in anii '30, au redus cheltuielile cu 12%, o masura care a dus la o rata a somajului de 24%.

Tot articolul, in Financiarul

Imobiliare: Preturile apartamentelor continua sa scada... Mugur Isarescu: Cresterea impozitelor nu va ajuta la revenirea economiei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x