„Am avut cateva discutii intense si dure si cred ca suntem in postura de a ajunge la o intelegere si de a trage concluziile vizitei noastre aici. Asa cum stiti, au fost provocari in Romania in ultimele cateva luni, dar pasii au fost facuti pentru a merge inainte", a declarat la sfarsitul saptamanii trecute seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, in timpul vizitei la Cotroceni.
Discutiile „intense si dure" au avut ca subiect pachetul de masuri propus de guvern pentru a stopa efectele masurilor de austeritate si pentru relaxare fiscala. In negocierile cu Fondul, liderii coalitiei au cerut cresterea salariului minim de la 600 la 700 de lei, scaderea contributiilor sociale de la 44% la 41% si reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%.
Rezultatul negocierilor a fost ca austeritatea si saracia vor continua sa ii afecteze pe romani si anul viitor, in conditiile in care, in opinia FMI, introducerea masurilor cerute de coalitie ar face ca Romania sa rateze tinta de deficit. FMI a transmis clar ca nu va accepta o majorare a salariului minim pe economie mai mare de 650 de lei.
„Fondul Monetar International a atentionat ca tinta de deficit bugetar pentru 2011 va fi depasita, daca este introdus pachetul de masuri propus de coalitie, desi membrii guvernului au insistat ca aceasta depasire va fi estompata prin cresterea ce ar rezulta din relaxarea fiscalitatii.
FMI a cerut in acelasi timp un program clar de prioritati in ceea ce priveste investitiile, in principal in transporturi si sanatate", au declarat surse participante la discutii.
Datoriile din sanatate: un miliard de lei
De asemenea, FMI va cere din nou guvernului sa plateasca o parte semnificativa din arierate ca preconditie pentru urmatoarea transa, dupa ce a constatat ca la datoriile statului s-au adaugat din luna septembrie obligatii de un miliard de lei numai la sanatate, desi s-au achitat doua miliarde de lei catre acest sector. Romania va incerca oricum sa ceara o noua derogare, dupa ce a ratat, ca de fiecare data, tinta.
Tot articolul, in Financiarul
Comisia Europeana: OUG 50 trebuie sa protejeze stabilitatea financiara... Rezervele valutare ale BNR au scazut cu 270 mil. euro in octombrie...