Pana in acest moment, Gazprom, compania - fanion a Rusiei si una dintre cele mai mari companii din lume (vanzari de 117 mld. dolari , profit de 31,9 mld. Dolari in 2010), are o prezenta destul de discreta in Romania. Este principalul exportator de gaze in Romania, prin intermediari insa si nu direct, este actionar in case de comert cu gaze din Romania si, din acest an, prin intermediul sarbilor de la NIS a intrat cu operatiuni de explorare in perimetre petroliere concesionate de catre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.
In 2004, a depus o oferta de cumparare la privatizarea Distrigaz Sud, cea mai mare distributie de gaze din Romania, insa licitatia a fost castigata de catre Gaz de France. Rusii nu au renuntat insa la planurile lor de intrare in Romania, in acest moment "varful de lance" aici fiind compania NIS, cumparata in 2008 prin intermediul diviziei sale petroliere, Gazprom Neft. De altfel, recent au avut o delegatie la Bucuresti care a purtat discutii cu primul ministru Emil Boc privind planurile lor aici.
Benzinariile care au ajuns in vizorul NIS se afla in diferite locatii din tara, de la judetul Ilfov, judetul Cluj, judetul Bacau pana pe Trasfagarasan, acestea numarandu-se printre locatiile cele mai noi si cu vanzari bune din reteaua de benzinarii operate de catre Lukoil. Sursele citate mai afirma ca pe statiile detinute de WEG scrie Lukoil deoarece fac parte din reteaua Lukoil Romania in baza unui contract de inchiriere a acestor benzinarii.
Intrebati de negocierile privind achizitia lotului de 8 benzinarii, biroul de presa al NIS a raspuns printr-un email: "Romania este printre directiile prioritare de dezvoltare a businessului NIS, nu doar in sectorul de explorare si productie, ci si in zona operatiunilor de retail (benzinarii - n.r.). In ceea ce priveste dezvoltarea retelei de benzinarii, in acest moment compania face o analiza detaliata a pietei cu scopul de a defini proiecte de business potential interesante".
Proprietarul lantului de benzinarii este Western Energy Group, firma infiintata in 2006, ale carei actiuni sunt detinute 100% de catre Hystria Expert SRL din Bucuresti. Sergiu Bulatel, directorul general al producatorului de sticla Gerom Buzau, este actionar la Hystria Expert cu 0,24% din actiuni, in timp ce restul actiunilor sunt controlate printr-un vehicul offshore inregistrat in Cipru, RTZEN Import Export Limited. Pe lista administratorilor de la Western Energy Group, proprietarul benzinariilor, apar Sergiu Bulatel si Marcel Lesan, ambii avand cetatenie moldoveneasca, potrivit datelor de la Registrul Comertului.
Reprezentantii WEG recunosc ca sunt interesati de vanzarea acestor statii, insa afirma ca sunt deschisi la discutii atat cu NIS sau cu Gazprom, cu Lukoil, precum si cu alte companii. Intrebat daca au avut loc discutii pe tema vanzarii cu cei de la NIS, Sergiu Bulatel, membru in Consiliul de Administratie al WEG, dar care este, de asemenea, director general, administrator si actionar la Hystria Expert, compania care detine pachetul de 100% din WEG, a raspuns tot prin email:
"Din cate eu cunosc, nu. La momentul de fata, compania WEG colaboreaza cu compania Lukoil. Companiei WEG ii apartin 8 statii de distributie a carburantilor. Functionand in piata de distributie carburanti, noi cunoastem toti jucatorii importanti din piata. Cunoastem si intelegem situatia si tendintele pietei. De asemenea, vreau sa va spun ca suntem interesati sa vindem benzinariile care apartin WEG si suntem gata sa purtam negocieri cu toate partile cointeresate, inclusiv, dar nelimitandu-se, la Lukoil, NIS sau Gazprom".
Reprezentantul WEG adauga insa, lasand de inteles ca o alta optiune pe langa vanzare ar putea fi si asocierea pentru dezvoltarea de noi locatii. "Noi suntem gata sa vindem toate benzinariile. De asemenea, suntem gata sa discutam si privitor la dezvoltarea unor noi benzinarii, deoarece avem cunostinte si experienta in acest domeniu".
Sergiu Bulatel afirma ca in acest moment nu poate fi vorba despre o tranzactie "fiindca ea nu exista, dar putem vorbi de intentia noastra de a vinde si de faptul ca suntem gata sa negociem". Pe piata romaneasca, valoarea de piata a unei statii trece de 1 mil. Euro si poate ajunge pana la 1,9 mil. Euro in functie de locatie si de media de vanzari pe care o obtine, potrivit estimarilor unor experti in domeniu.
In ceea ce priveste valoarea celor 8 benzinarii aflate in proprietatea WEG, insa care opereaza sub brandul Lukoil, reprezentantul WEG are propria estimare: "Dupa estimarea mea personala, benzinariile WEG ar costa nu mai putin de 15 mil. Euro din urmatoarele considerente: locatiile au fost selectate cu multa grija si au o perspectiva de crestere mare, activele sunt noi si au cea mai moderna tehnologie, iar pretul la petrol creste si va creste, implicit, vor creste si veniturile . Deci, au o perspectiva de crestere a veniturilor pe acelasi loc".
Potrivit ultimului bilant, WEG a inregistrat in 2010 o pierdere de 587.247 lei (circa 140.000 euro) la venituri totale de 7,2 mil. Lei (1,7 mil. Euro). De asemenea, din datele existente in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare rezulta ca in februarie 2008, compania WEG a contractat trei credite in valoare totala de circa 12 mil. Euro de la Banca Romaneasca, si care au fost garantate cu pachetul de actiuni al Hystria Expert, de 100% din WEG, contracte asupra carora au fost operate mai multe modificari, unele dintre acestea vizand acceptarea de catre banca a unor garantii care priveau active ale lantului de benzinarii.
Cu toate ca Sergiu Bulatel afirma ca nu cunoaste existenta unor negocieri de vanzare a benzinariilor catre NIS, fostul sef al Lukoil Romania, Nicolae Ciornai, care a fost si vicepresedinte al gigantului petrolier rus Lukoil, afirma contrariul. Nicolae Ciornai afirma, la randul sau, ca nu este actionar la WEG si ca discutiile cu NIS referitoare la grupul de benzinarii apartinand WEG au fost purtate de catre Andrei Cecetov si Sergiu Bulatel.
"Eu nu sunt actionar (la WEG - n.r.). Am actiuni la Gerom. Stiu ca au avut discutii acum 3 - 4 luni, dar nu s-a facut nimic (nu s-a semnat - n.r.) pana acum. Cecetov si Bulatel discuta cu NIS. Cred ca nu s-au inteles la pret. Eu nu am nici o legatura", a declarat telefonic Nicolae Ciornai. Acesta sustine ca, in afara actiunilor la Gerom, nu are alte afaceri acum in Romania. Gerom Buzau este controlata in proportie de peste 80% de catre firma Hystria Expert, aceeasi companie care detine si WEG, proprietarul benzinariilor care au atras atentia NIS.
Din actionariatul Gerom Buzau mai fac parte Valeriu Guma (cu 15% din actiuni), fost consul onorific al Republicii Cipru la Chisinau si deputat in Parlamentul moldovenesc, condamnat de Tribunalul Bucuresti intr-un dosar de cumparare de influenta, complicitate la luare si dare de mita legat chiar de Gerom. Acesta este acuzat ca ar fi dat mita in 2006 unui fost director din AVAS, in acelasi dosar a fost cercetat de catre DNA si Sergiu Buletel, care in final a fost achitat. SIF Muntenia detine 3,8% din Gerom, iar un pachet de 0,9% din actiuni este in posesia unor actionari persoane fizice.
Sergiu Buletel, actionar la Hystria Expert si indirect la WEG, este director general al Gerom Buzau si face parte din Consiliul de Administratie, potrivit datelor de la Registrul Comertului, alaturi de Carolina Tampiza, fiica lui Constantin Tampiza - cel care a preluat de la Nicolae Ciornai sefia Lukoil Romania, la care a renuntat anul trecut pentru a se ocupa de dezvoltarea businessului Lukoil aici, respectiv Andrei Cecetov, care detine si pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie la Gerom. Andrei Cecetov este ginerele lui Nicolae Ciornai. Pe subiectul benzinariilor detinute de catre WEG si care poarta sigla Lukoil, reprezentantii Lukoil Romania nu au dorit sa faca niciun fel de comentarii.
In afara benzinariilor WEG, NIS cauta si alte optiuni de intrare in piata, in vizor fiind pana acum mai multi asa - numiti benzinari particulari. De asemenea, in presa, au aparut informatii potrivit carora ar exista negocieri cu Petrom pentru a prelua circa 130 de benzinarii, insa atat reprezentantii Petrom, cat si cei ai NIS au negat existenta unor asemenea discutii.
Recent, noul sef al OMV, proprietarul Petrom, Gerhard Roiss dezvaluia ca in strategia grupului austriac o optiune strategica este de a se concentra pe partea de explorare si productie titei si gaze, respectiv productia si vanzarea de energie electrica, anuntandu-si intentiile de a renunta la active din segmental de rafinare & marketing, care au produs pierderi grupului austriac. Plecand de la aceasta optiune strategica a OMV, este posibila deci ca Petrom sa fie unul dintre vanzatorii de benzinarii de pe piata.
Un alt nume care vrea sa isi faca loc pe piata benzinariilor este grupul azer SOCAR. De fapt, atat SOCAR, cat si NIS, cauta sa isi formeze retele de benzinarii in care sa livreze din productia propriilor rafinarii. NIS are o rafinarie la Pancevo, care ar putea servi ideal o retea de benzinarii a sarbilor in zona de vest a Romaniei, ceea ce poate face sens atunci cand acestia se vor decide ce achizitie vor face.
In acest moment, pe piata benzinariilor, Petrom are circa 430 de benzinarii, in timp ce Rompetrol si Lukoil au de asemenea retele puternice, cei trei mari jucatori dispunand fiecare de cate o rafinarie mare in Romania.
Apoi, pe piata Mol (Ungaria) si Eni (Italia) au o prezenta importanta, in timp ce numarul benzinariilor particulare a scazut constant, inclusiv pe fondul achizitiilor facute de operatorii corporatisti.
Sursa: Antena3