"Investitiile primare de la Ghimbav vor fi de cateva zeci milioane euro, dar in opinia mea pot ajunge la sute milioane euro", a afirmat Videanu.
El a adaugat ca, prin acest acord, la Ghimbav vor fi create trei centre de competenta, unul pentru mentenanta elicopterelor Puma si Super Puma, un centru unde vor fi ansamblate elicopterele Eurocopter si un centru de fabricare a componentelor si subansamblelor pentru elicoptere.
"Unul dintre obiective este productia de elicoptere", a spus Videanu.
In mai, Guvernul si Eurocopter SAS din Franta au semnat un acord prin care IAR Ghimbav va transfera, pana la 30 iunie, catre Eurocopter Romania, o serie de active pentru mentenanta si revizia elicopterelor, astfel incat compania sa poata produce ultima generatie de aeronave ale grupului Eurocopter. Activele, respectiv cladiri, terenurile, instalatii, utilaje si echipamente, vor fi transferate in etape catre Eurocopter Romania.
De asemenea, Eurocopter Romania ar urma sa preia de la IAR Ghimbav un numar de 120 de salariati, in momentul transferului activitatilor mentionate, si va dubla numarul de angajati, la 240. Totodata, numarul de angajati ai Eurocopter Romania ar putea depasi 300, in functie de volumul de comenzi.
Grupul franco-germano-spaniol Eurocopter, divizie a grupului aeronautic EADS, este prezent pe piata locala prin Eurocopter Romania, firma mixta infiintata in 2002 intre compania franceza si producatorul de elicoptere IAR Ghimbav. Eurocopter Group detine 51% din actiunile Eurocopter Romania, iar 49% din titluri sunt detinute de IAR Brasov.
Ministerul Economiei detine 64,89% din capitalul IAR, iar diferenta de 35,11% apartine mai multor actionari.
Sursa: jurnalul.ro