Vezi aici comunicatul Institutului National de Statistica
Cea mai mare crestere a preturilor din categoria marfurilor alimentare a fost inregistrata la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar si la oua, care puteau fi cumparate la preturi cu 7% mai mari. Alte cresteri importante la aceasta categorie au fost raportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar si la faina, unde preturile au fost mai mari cu doua procente.
In categoria servicii, cele mai mari cresteri de preturi au avut loc pentru transportul cu CFR (5%), urmate de cele pentru transportul urban (2%). O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportata in cinematografe, teatre, muzee si pentru cheltuieli cu invatamantul si turismul.
La marfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preturilor a avut loc la energia termica, unde costurile au fost cu 2% mai mari, in rest fiind inregistrate modificari de pret modice, in limita unui punct procentual.
Cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (noiembrie 2009 - octombrie 2010) fata de precedentele 12 luni (noiembrie 2008 - octombrie 2009) determinata pe baza Indicelui Preturilor de Consum (IPC) este de 5,6%, iar cea determinata pe baza Indicelui Armonizat al Preturilor de Consum (IAPC) este de 5,5%, mai precizeaza INS.
In luna septembrie comparativ cu luna august, preturile au crescut cu 0,56%, iar inflatia anuala a atins un maxim al ultimilor doi ani de 7,77%, fata de 7,58% cat a fost in august.
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a anuntat,saptamana trecuta , ca BNR a revizuit in urcare prognozele de inflatie pentru 2010 si 2011. Pentru anul in curs, prognoza a fost modificata de la 7,8% la 8,2%, iar pentru 2011, de la 3,1% la 3,4%.