Intrevedere de maxima urgenta intre Merkel si Sarkozy inainte de summitul european

Inaintea summitului european de duminica, decisiv pentru zona euro, Nicolas Sarkozy s-a deplasat de urgenta la Frankfurt pentru a aplana divergentele franco-germane direct cu Angela Merkel.Oficial, el s-a dus pentru a-i aduce un omagiu presedintelui Bancii centrale europene (BCE), Jean-Claude Trichet, care-si incheie mandatul la 1 noiembrie. Dar in practica, el a venit pentru a clarifica ultimele neintelegeri cu Merkel.

Cei doi au stat de vorba doua ore, dar nu a rasuflat nici o informatie. Potrivit presei, cei doi au iesit de la discutii incordati, au refuzat orice comentarii, s-au urcat in masinile lor pentru a lua, fiecare avionul spre Paris si Berlin.

In opinia expertilor, problema cheie - rolul care revine BCE in finantarea fondului de salvare a zonei euro (EFSF) - ramane in suspans. Franta este pentru, fie si cu pretul modificarii tratatelor UE. Germania se opune, in numele independentei considerata sacra a BCE.

Cu mai putin de 100 de ore inaintea summitului UE, aceasta chestiune pune la indoiala soliditatea tandemului franco-german. „Luni, pietele financiare, Statele Unite, China si FMI trebuie sa fie convinsi ca Europa are un plan", a comentat situatia un responsabil european. „Fara un acord, fiecare tara europeana va fi obligata sa joace individual supravietuirea sa", a estimat el.

Citeste si Financiarul

Foto: EPA/Intact Images

Mercur iese din retrograd pe 18 octombrie 2021. Ce înseamnă și cum sunt afectate zodiile
Toată lumea a simțit că face un pas înapoi în toată această perioadă. Cu toate acestea,...
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021. Leii pun multă presiune pe ei. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 18 octombrie 2021 spune că Leii pun multă presiune pe ei. S-au acumulat o...
Parteneri
Cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge. Ce rochie purtată de Kate Middleton a costat sute de mii de dolari
Printre cele mai scumpe ținute ale Ducesei de Cambridge se numără rochii luxoase și paltoane elegante. Kate Middleton are mai multe case de modă la care apelează frecvent, ce au și prețuri pe măsura faimei. 
Catine.ro
Ultimele știri