Antena Căutare

Isarescu: Reduceti contributiile sociale pentru companii

De la tribuna Bancii Nationale, guvernatorul Mugur Isarescu a transmis ieri un mesaj transant pentru dezbaterea care divi­zeaza societatea romaneasca dupa doi ani de recesiune: reluarea cres­terii economice prin stimularea con­su­mu­lui este nefezabila si periculoasa. In opinia sa, avansul venitului national nu poate fi realizat decat prin „stimularea muncii, stimularea muncii, stimularea muncii”.

Guvernatorul BNR a explicat, ieri, celor care „repeta obsesiv" teza obtinerii avansului PIB numai pe seama in­curajarii cererii ca o crestere economica „nu se scoate dintr-o palarie, ci este un produs sintetic al cresterii fortei de munca angajate si a productivitatii".

In opinia sa, o crestere economica echilibrata este influentata de resursa pe care s-a bazat cererea pentru a raspunde ofertei. Cu alte cuvinte, indicatorul de la care trebuie sa pornim in aprecierea cresterii economice este contul curent, care in 2007-2008 atinsese un deficit de 14% din PIB.

Cu alte cuvinte, a aratat Mugur Isarescu, cererea era satisfacuta de o oferta (productie) interna mica, care, in plus , s-a dovedit nesustenabila odata ce dupa declansarea crizei, odata cu restrangerea finantarii externe, corectia deficitului a fost abrupta, de la 14% din PIB la 6%.

Sa stimulam consumul ca sa avem crestere economica nu pot sa o calific decat ca pe o idee proasta. Nu putem sa o punem in practica. (...) Consumul va creste dupa ce se va inregistra o crestere economica echilibrata", a subliniat gu­ver­natorul BNR. De fapt, acesta a anti­cipat ca un avans al consumului va sti­mula numai anumite sectoare: expor­turile, productia industriala si acele servicii care au piata. Din punctul sau de vedere, si mai periculoasa este cresterea consumului social, in conditiile in care in Romania „sunt cinci milioane de pensionari, partidele politice se vor bate pentru castigarea alegerilor, si doar patru milioane de angajati".

Tot articolul, in Financiarul

Legea urbanismului ii scoate de pe piata pe micii investitori... Cote istorice pentru pretul benzinei si motorinei. Vezi noile valori ale celor mai mari companii de pe piata!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x