Antena Căutare

La TVA de 19% statul pierde 16 mld. lei. Cat va fi evaziunea fiscala la o cota de 25%?

In Romania se contureaza un scenariu de groaza in cazul majorarii taxelor si impozitelor: distrugerea mediului de afaceri, cresterea preturilor, scaderea puterii de cumparare, somaj, iar efectele nu se opresc aici. Specialistii sustin ca incasarile la buget vor scadea in loc sa creasca, asa cum vrea guvernul Boc. Perspectiva de a ajunge in situatia Greciei pare tot mai aproape, iar sindicatele avertizeaza ca se poate depasi limita de suportabilitate a populatiei.

Cresterea taxelor si impozitelor este solutia disperata a unui guvern incapabil sa gaseasca metode de crestere a incasarilor bugetare si de relansare a economiei. Parerea unanima este ca nota de plata in acest caz va fi platita de mediul de afaceri si de populatie.

La sedinta de guvern de ieri, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, le-a spus colegilor sai ca FMI a solicitat majorarea taxelor si impozitelor si ca ar putea accepta un deficit marit, de pana la 6,9% din PIB, fata de tinta stabilita in prezent, de 5,9% din PIB. La finalul sedintei, Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, a afirmat ca negocierile se poarta pe patru variante de crestere a taxelor, fara a oferi alte amanunte. Sebastian Vladescu a sustinut, pana la vizita delegatiei FMI, ca in acest an taxele si impozitele nu se vor majora.

Dar varianta cea mai pesimista este ca TVA sa se majoreze de la 19% la 25%, iar cota unica de impozitare de la 16% la 20%. Exista si opinii potrivit carora aceste cifre foarte mari au fost aruncate pe piata pentru ca ulterior sa se accepte o crestere mai mica a taxelor de catre populatie si oamenii de afaceri.

Oficialii guvernamentali si cei ai FMI au evitat ieri sa faca comentarii despre discutiile purtate.

Articolul continuă după reclamă

„Sunt foarte multe informatii false", s-a limitat sa spuna Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. Nemultumirile Fondului s-ar putea solda cu schimbarea unor ministri, subiect care se pare ca a fost abordat si la intalnirea pe care Emil Boc si mai multi ministri au avut-o ieri cu presedintele Traian Basescu.

Economia se va muta „la negru"

Reprezentantii oamenilor de afaceri sustin ca agentii economici care lucreaza corect vor fi cei mai afectati de masurile guvernului, la fel si populatia, in timp ce efectele vor fi contrare celor asteptate.

Acest lucru este demonstrat de faptul ca incasarile de TVA sunt reduse si au scazut in comparatie cu anul trecut, iar evaziunea fiscala creste in continuare. In aceste conditii, o majorare a taxelor nu va deter¬mina o mai buna colectare a acestora.

Dupa parerea mea, nu se va realiza ceea ce urmareste guvernul, o crestere a veniturilor bugetare. Si, fara o asemenea marire, incasarile pe TVA sunt cu 11% mai mici decat anul trecut", spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Sursa foto: ArhivaFoto.ro

Tot articolul, in Financiarul

SCENARIU: 250.000 de disponibilizati, 20 de zile concediu fara plata, TVA 22%... Ford cere renegocierea contractului de la Craiova...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x