Francezii urmeaza sa incaseze din aceasta tranzactie 850 mil. Euro si sa detina un pachet de 20% din afacerea ce va rezulta din combinarea operatiunilor celor doua grupuri pe pietele din Europa si America de Sud. Grupul Lafarge isi va putea vinde participatia peste 5 ani.
In Romania, compania care activeaza pe piata de gips este Lafarge Arcom Gips, in care producatorul francez de materiale de constructii detine 90%, iar omul de afaceri Gigi Becali are un pachet de 10% prin intermediul firmei de constructii Arcom, pe care o controleaza.
Lafarge are in Romania pozitii puternice pe piata cimentului si pe cea de betoane si agregate, activitati pe care grupul francez se va focusa mai puternic in perioada urmatoare.
In Romania, Lafarge Arcom Gips are doua fabrici - una de gips carton in apropierea Bucurestiului, respectiv o uzina de ipsos la Aghires, in judetul Cluj. De asemenea, compania opereaza si doua cariere la Nucsoara (judetul Prahova), respectiv Birtz (judetul Cluj). Pe piata de gips carton, belgienii se vor bate cu grupuri puternice precum francezii de la Saint Gobain si Knauf.
Potrivit ultimului bilant facut public, Lafarge Arcom Gips a inregistrat o cifra de afaceri de 25,8 mil. Euro si o pierdere de circa 561.638 euro. Personalul companiei locale implicate in vanzarea facuta de Lafarge este de aproximativ 200 de oameni.
In total, tranzactia dintre Lafarge si Etex include operatiunile diviziei gips in Europa, care numara circa 3.300 de angajati in Franta, Marea Britanie, Irlanda, Germania, Olanda, Belgia, Italia, Spania, Romania, Polonia, Ucraina si Serbia, in conditiile in care operatiunile de profil din America de Sud sunt dezvoltate deja in regim de joint venture cu Etex pe pietele din Brazilia, Argentina, Chile si Columbia, unde numara 650 de angajati. Afacerea cu belgienii nu vizeaza activitatile diviziei de gips din America de Nord, Australia, Asia, Orientul Mijlociu si Africa.
"Acest proiect vine in contextual strategiei noastre de a ne dezvolta Divizia de ciment in tarile emergente si de a inova in divizia de betoane", explica Bruno Lafont, presedinte director general al grupului Lafarge. Acesta adauga ca vanzarea activelor catre Etex este dictate de mai multe motive: scaderea in ultimii ani a ponderii diviziei de gips in cadrul grupului, pe fondul crizei financiare globale, la care se adauga programul de vanzare de active prin care Lafarge vrea sa isi reduca gradul de indatorare, respectiv contextul favorabil in care tranzactia este incheiata cu grupul belgian.
Sursa: Antena3
EBA: 8 banci au picat testele de stres, 16 le-au trecut la limita... Strategie: Catalin Chelu isi vinde actiunile la SIF-uri pentru a intra pe firme mai mici unde poate obtine controlul...