Diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite este unul dintre principalii determinanti ai castigurilor obtinute de banci. Inainte de declansarea crizei mondiale, bancherii din tarile dezvoltate se ghidau dupa asa-zisa regula „3-6-3", adica remunerau depozitele cu 3%, imprumutau cu 6% si apoi plecau la golf dupa-amiaza la ora 3.
Dincolo de cifrele propriu-zise, regula de mai sus era de fapt purtatoarea unui mesaj de stabilitate a pietei bancare. Cresterea costului riscului, neincrederea dintre jucatori, scaderea lichiditatii au fost tot atatea motive care au dus la schimbari majore in ceea ce priveste nivelul spreadului de dobanda dintre credite si depozite, modificari care nu au ocolit nici piata romaneasca.
Pe de alta parte, nivelul acestei marje este si un determinant al relansarii creditarii. „In acest moment, atat cererea de imprumuturi, cat si increderea consumatorilor sunt scazute. Pentru relansarea creditarii se impune o diminuare mult mai pronuntata a spreadului de dobanzi", considera economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. In opinia sa, revigorarea mai substantiala a pietei imprumuturilor ar putea avea loc in a doua jumatate din 2011.
La randul sau, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este de parere ca relansarea creditarii va fi posibila doar dupa revenirea increderii. „Sentimentul consumatorilor s-a deteriorat foarte mult, iar acest lucru ii impiedica sa se indatoreze.
De exemplu, la «Prima casa» nu se remarca o imbulzeala, desi dobanzile sunt foarte mici", arata acesta. In opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, evolutia costului creditelor este influentata in principal de costul riscului si al provizioanelor. Ionut Dumitru spune ca bancile si-au redus foarte mult costurile administrative, iar marjele de profit au scazut. De exemplu, la euro acestea tind spre zero, iar la lei sunt mult mai mici decat anul trecut.
Marjele se apropie de valorile anterioare crizei
La finalul anului 2008 si inceputul lui 2009, diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitele in lei pentru populatie se plasa intr-un interval cuprins intre 2%-3,5%. Practic, bancile se confruntau cu o acuta lipsa de lichiditati si plusau permanent in incercarea de a atrage cat mai mult din economiile romanilor.
Tot articolul, in Financiarul
Cea mai scumpa casa din Bucuresti: 8,5 milioane de euro... Bancile vor dicta preturile pe piata imobiliara...