Antena Căutare

Marjele de dobanzi, in crestere: relansarea creditarii se amana!

Dupa cresterile-record din 2009, diferentele dintre dobanzile la creditele si depozitele popula­ti­ei tind sa revina la nivelurile ante­rioare crizei financiare. Ana­listii considera insa ca neincrederea con­sumatorilor, alimentata de spectrul soma­jului si al diminuarii veniturilor, nu va face posibila o reluare substantiala a credi­ta­rii mai devreme de a doua jumatate a lui 2011.

Diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite este unul dintre principalii determinanti ai castigurilor obtinute de banci. Inainte de declan­sa­rea crizei mondiale, bancherii din tarile dezvoltate se ghidau dupa asa-zisa regula „3-6-3", adica remunerau depozitele cu 3%, imprumutau cu 6% si apoi plecau la golf dupa-amiaza la ora 3.

Dincolo de cifrele propriu-zise, regula de mai sus era de fapt purtatoarea unui mesaj de stabi­litate a pietei bancare. Cresterea costului riscului, neincrederea dintre jucatori, scaderea lichiditatii au fost tot atatea mo­tive care au dus la schimbari majore in ceea ce priveste nivelul spreadului de do­ban­da dintre credite si depozite, mo­di­fi­cari care nu au ocolit nici piata ro­ma­­neas­ca.

Pe de alta parte, nivelul acestei marje este si un determinant al relansarii creditarii. „In acest moment, atat cererea de imprumuturi, cat si increderea consu­ma­torilor sunt scazute. Pentru relan­sarea creditarii se impune o diminuare mult mai pronuntata a spreadului de dobanzi", considera economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc. In opinia sa, revigorarea mai substantiala a pietei imprumuturilor ar putea avea loc in a doua jumatate din 2011.

La randul sau, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, este de pa­rere ca relansarea creditarii va fi po­sibila doar dupa revenirea increderii. „Sen­ti­mentul consumatorilor s-a deterio­rat foarte mult, iar acest lucru ii impie­dica sa se indatoreze.

De exemplu, la «Pri­ma casa» nu se remarca o imbulzeala, desi dobanzile sunt foarte mici", arata acesta. In opinia economistului-sef al Raiffeisen Bank, evolutia costului creditelor este influentata in principal de costul riscului si al provizioanelor. Ionut Dumitru spune ca bancile si-au redus foarte mult costurile administrative, iar marjele de profit au scazut. De exemplu, la euro acestea tind spre zero, iar la lei sunt mult mai mici decat anul trecut.

Marjele se apropie de valorile anterioare crizei

La finalul anului 2008 si inceputul lui 2009, diferenta dintre dobanzile medii la creditele si depozitele in lei pentru populatie se plasa intr-un interval cu­prins intre 2%-3,5%. Practic, bancile se con­frun­tau cu o acuta lipsa de lichiditati si plu­sau permanent in incercarea de a atrage cat mai mult din economiile romanilor.

Tot articolul, in Financiarul

Cea mai scumpa casa din Bucuresti: 8,5 milioane de euro... Bancile vor dicta preturile pe piata imobiliara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x