''Este nevoie de capital pentru infrastructura Romaniei, pentru drumurile, podurile si caile ferate, dar trebuie sa mentineti deficitul economic in limitele convenite cu FMI si cu Comisia Europeana. (...) Iar acest lucru nu se va realiza atata timp cat aceste active apartin unor intreprinderi de stat conduse de oameni lipsiti de experienta, apropiati de mediul politic, care iau decizii nu in functie de ceea ce este mai bine pentru companie, ci in functie de interesele proprii'', a spus diplomatul american.
De asemenea, oficialul a criticat si eforturil autoritatilor romane de a reorganiza companiile energetice in doi „campioni nationali", in loc sa se analizeze privtizarea societatilor total sau partial.
''Cum afirma un expert extern, contrar declaratiilor Guvernului, politica ar restrictiona considerabil competitia, ar indeparta investitiile private si ar determina cresterea preturilor. Asa cum am spune in America, acesta este un efort de rearanjare a sezlongurilor de pe Titanic, pentru ca nu se ia in considerare problema fundamentala a companiilor energetice de stat, faptul ca nu sunt administrate cu adevarat ca niste afaceri'', a declarat Gitenstein.
Oficialul a vorbit despre cum autoritatile romane s-au folosit de profiturile companiilor de stat pentru a acoperi anumite „urgente bugetare"
''De exemplu, anul trecut, companiei Romgaz i s-a cerut sa faca o donatie de 100 milioane euro Guvernului, pentru acoperirea unor urgente bugetare, iar reprezentantii Guvernului in Consiliul de administratie au fost mandatati sa aprobe cererea'', a spus diplomatul american.
Totodata, Gitenstein a recomandat modelul Poloniei, care a vandut participatii la companii energetice pe bursa dar nu a renuntat la activele esentiale.
Sursa: Antena3
BNR: Inflatia pe termen scurt va afecta preturile la alimente si combustibili... Vodafone a cumparat partenerul indian Essar pentru 3 miliarde de lire sterline...