Antena Căutare

Mark Mobius: Din cauza derivatelor ne pandeste o noua criza financiara

Guru-ul pietelor emergente, Mark Mobius, a declarat ca o noua criza financiara este iminenta deoarece problemele anterioare crizei, precum marimea bancilor si produsele derivate nu au fost rezolvate. "Sunt bancile mai mari decat inainte? Sunt. Sunt derivatele reglementate? Nu. Este inca avans pe derivate? Da", a spus el, citat de Bloomberg.

El a mai zis ca valoarea totala a derivatelor la nivel mondial depaseste produsul intern brut global, creand volatilitate si o situatie de criza pe burse, a afirmat Mobius la Tokyo.

Criza financiara globala, declansata in 2008 a fost influentata in mare masura de produse financiare derivate bazate pe piata imobiliara. Alte falimente, precum cele ale bancilor islandeze, au fost declansate de vanzarea de produse structurate.

In fine, unii asiguratori precum AIG au avut diverse contracte cu banci de investitii ca Goldman Sachs, iar la caderea pietei imobiliare au avut nevoie de pachete imense pentru a fi salvate. Valoarea totala a pachetului de salvare de la AIG a fost de 182 miliarde de dolari, in vreme ce Goldman a luat doar o injectie de 10 miliarde de dolari.

Paradoxal, unele banci au devenit mai mari in toiul crizei, desi s-a vorbit de spargerea lor si separarea activitatilor bancare de depozitare si creditare de cele de pariuri financiare (investment banking).

Bank of America a achizitionat in criza Merryll Lynch, JP Morgan a cumparat Bear Stearns si Washington Mutual, in vreme ce BNP Paribas a preluat Fortis.

Franklin Templeton Investment Management este administrator al Fondului Proprietatea.

Sursa: Jurnalul National

Foto: gurufocus.com

Leul s-a apreciat in raport cu euro si dolarul. Vezi cursul BNR!... INS: Numarul locurilor de munca vacante a urcat la peste 27.000 in primul trimestru...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x