Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a transmis într-o conferință de presă susținută la Bistrița, la finalul saptamanii trecute, un avertisment celor de la JASPERS, consultanții tehnici ai Uniunii Europene în România, care, în opinia lui, îngreunează semnarea proiectelor de finanțare pentru marea infrastructură, informează Mediafax.
Declarațiile ministrului Apelor și Pădurilor au fost făcute după ce acesta a vizitat județul Bistrița-Năsăud, cel mai afectat de inundațiile din ultima săptămână. Ministrul spune că în județ au fost inundate sute de locuințe și că s-au făcut eforturi supraomenești pentru amenjarea unui dig, care să protejeze o companie de apele râului Bistrița Ardeleană.
Râul și barajul de la Colibița ar trebui să intre într-un amplu program de modernizare, dar cei de la JASPERS au întârzâiat deja cu două săptămâni semnarea contractului de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro, potrivit acestuia.
„Atrag atenția celor de la JASPERS, care sunt consultanții tehnici ai Uniunii Europene în România, pentru că am constatat că acești domni sunt foarte sensibil la două, trei, cinci reclamații pe care le fac anumite ONG-uri, și trag un semnal de alarmă public acestor reprezentanți că săptămâna viitoare voi face o sesizare premierului României și reprezentanților sau autorității care răspunde de ei, respectiv Bruxelles-ului, că întârzie nepermis de mult investițiile derulate prin fonduri europene.
Înțeleg că la întâlnirea avută zilele trecute cu specialiștii noștri, cei de la JASPERS, după ce am avut discuții cu AM POIM, după ce am avut discuții cu dumnealor, (...) acum ultima găselniță pe care au adus-o în față a fost că trebuie să analizeze întregul bazin hidrografic al râului Someșul Mare. Nu este permis ca după ce îți derulezi proiectele în câțiva ani de zile, după ce ai cheltuit bani, ai făcut SF, în momentul în care trebuie să semnezi cererea de finanțare, care trebuia semnată în urmă cu două săptămâni, să vină să spună că trebuie să facă o analiză a întregului bazin hidrografic”, a declarat Ioan Deneș.
Ministrul Apelor și Pădurilor a spus că aceste proiecte care vizează marea infrastructură din domeniu trebuie finanțate urgent. „Nu ne putem permite să mai avem această situație de nesiguranță, pe care am avut-o zilele trecute, pe tot ce înseamnă siguranța cetățenilor, a gospodăriilor, a activităților economice, pentru că de fapt ce s-a întâmplat în zonă a fost tocmai din cauza acestui curs al râul Bistrița Ardeleană, care nefiind amenajat a ieșit în unele zone”, a mai spus ministrul.
Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a precizat că toate cele 16 proiecte derulate de minister pe marea infrastructură sunt în aceeași situație, singurul proiect semnat până acum fiind „Reducerea eroziunii costiere Faza a II-a (2014-2020)”, proiect cu o valoare de aproximativ 710 milioane de euro, care a fost semnat anul trecut.
Lovitură pentru români! Programul Rabla pentru electrocasnice, anunț de ultimă oră! Ce se întâmplă... Petre Daea: "Romania se afla pe primul loc în UE la producţia de miere şi pe doi la numărul de familii de albine&qu...