Antena Căutare

Moody's avertizeaza: Sistemul bancar din Romania ar putea fi grav afectat de crizele europene

Sistemul bancar din Romania ar putea fi grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro si de criza de finantare prin care trec bancile europene. Aceasta situatie ar putea conduce la scaderea creditarii, deteriorarea calitatii activelor, cresterea pierderilor si presiuni pe capital, arata Moody's.

"Moody's considera sistemul bancar din Romania va fi afectat prin, 1, slabirea cererii pentru exporturi si incetinirea investitiilor straine directe, 2, nivelul ridicat de creditare in valuta din sistem, de peste 60% din soldul total al imprumuturilor si, 3, o potentiala slabire a angajamentului bancilor mama fata de operatiunile din tara. Aceste mecanisme de transmitere vor reduce probabil disponibilitatea finantarii, vor deteriora calitatea activelor, vor creste pierderile si vor exercita presiuni asupra capitalului, factori care, in consecinta, ar putea aplica presiuni tot mai puternice asupra ratingurilor de credit ale bancilor", se arata intr-o analiza a agentiei de evaluare financiara.

Potrivit Moody's, deteriorarea conditiilor operationale va determina calitatea activelor sa scada sau sa ramana sub presiuni semnificative.

In cazul in care leul se va deprecia, creditele neperformante vor creste, intrucat majoritatea debitorilor in valuta au venituri in moneda locala.

In acelasi timp, Moody's avertizeaza ca riscul ca bancile mama din Europa de Vest sa-si reduca operatiunile din Romania este tot mai mare. In cazul in care operatiunile ar fi reduse, capitalul sistemului bancar local ar fi afectat si s-ar opri cresterea creditarii.

Aceasta situatie ar putea fi agravata si de dependenta ridicata a bancilor din Romania de finantarea de la grupurile mama.

"Pe piata locala, bancile ar trebui sa-si realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, in contextul cresterii economice mai reduse si competitiei mai dure pe piata de credit si in privinta marjelor depozitelor", arata Moody's.

Sursa: Antena3

Foto: stockmarketdigital.com

Cel mai prost platit muncitor din San Francisco castiga salariul minim din Romania in 17 ore... Casa Alba, evaluata la 264 de milioane de dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x