- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Mediul economic are nevoie de stabilitate si predictibilitate fiscala, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Seful bancii centrale a Romaniei considera ca actuala pozitie fiscala pare suficienta, in acest moment nefiind necesara nicio inasprire a fiscalitatii, dar nicio relaxare a acesteia.
„Pozitia fiscala este suficienta, cu mentiunea ca reactia economiei la masurile deja luate sau la dezvoltari ulterioare nu poate fi precizata. Ca atare, s-ar putea sa ne abatem de la aceasta regula", a punctat Mugur Isarescu.
In opinia guvernatorului, exista semne, desi slabe, de redresare economica.
„Nu cred ca o intarire a fiscalitatii va ajuta revenirea economiei si, tot asa, nu cred ca o relaxare fiscala este posibila in prezent, deoarece corectarea dezechilibrului bugetar nu este inca evidenta, este pe parcurs", a explicat oficialul BNR.
Efectele de runda a doua nu au aparut
Referitor la acest dezechilibru bugetar, seful bancii centrale a aratat, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca majorarea TVA, chiar daca a reprezentat o masura dureroasa pentru economie si societate, a fost necesara pentru a aduce deficitul intr-o zona finantabila, cu costuri rezonabile.
In schimb, aceasta masura de natura fiscala, destinata majorarii veniturilor bugetare, a generat o inflatie corectiva, tot de natura fiscala.
In acest context, Mugur Isarescu a explicat ca „Banca Nationala, in asemenea circumstante, nu poate si nici nu trebuie sa atace inflatia, pentru ca ar produce alte efecte, care ar aparea mai tarziu.
Majorarea de dobanda de politica monetara nu trebuie sa se opuna unei masuri corective", a explicat guvernatorul BNR. Acesta a adaugat ca institutia pe care o conduce este pregatita, in schimb, pentru contracararea efectelor de runda a doua. Acestea pot fi nule, semn ca scumpirile se limiteaza doar la majorarea TVA, caz in care banca centrala nu va adopta nicio masura; dar pot aparea si sub forma unui puseu inflationist, BNR fiind atunci obligata ca, dupa cateva luni cand acestea devin vizibile, sa reactioneze printr-o majorare de dobanda.
Tot articolul, in Financiarul
FMI recidiveaza: una spune in studii, alta impune tarilor care s-au imprumutat... Creditele nu s-au ieftinit de-ajuns...