Antena Căutare

Mugur Isarescu: Cresterea impozitelor nu va ajuta la revenirea economiei

Guvernatorul BNR, Mugur Isa­res­cu, considera ca actuala pozitie fiscala este suficienta, iar me­diul economic are nevoie de sta­bilitate si predictibilitate fis­ca­la. In opinia sa, au fost adoptate chiar prea multe masuri de acest gen. Seful bancii centrale afirma ca, dincolo de du­re­rile sociale, reactia economiei la ma­jo­ra­rea TVA a fost, cel putin pana in prezent, relativ pozitiva si pana acum nu s-au inregistrat efecte de runda a doua.

Mediul economic are nevoie de stabilitate si predictibilitate fiscala, a afir­mat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Seful bancii centrale a Romaniei considera ca actuala pozitie fiscala pare suficienta, in acest moment nefiind necesara nicio inasprire a fiscalitatii, dar nicio relaxare a acesteia.

Pozitia fiscala este suficienta, cu mentiunea ca reactia economiei la ma­su­rile deja luate sau la dezvoltari ulterioare nu poate fi precizata. Ca atare, s-ar putea sa ne abatem de la aceasta regula", a punctat Mugur Isarescu.

In opi­nia gu­ver­natorului, exista semne, desi sla­be, de redresare economica.

Nu cred ca o in­ta­rire a fiscalitatii va ajuta revenirea eco­no­miei si, tot asa, nu cred ca o relaxare fiscala este posibila in prezent, deoarece corec­tarea dezechilibrului bugetar nu este inca evidenta, este pe parcurs", a explicat ofi­ci­a­lul BNR.

Efectele de runda a doua nu au aparut

Referitor la acest dezechilibru bugetar, seful bancii centrale a aratat, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca majorarea TVA, chiar daca a reprezentat o masura dure­roasa pentru economie si societate, a fost necesara pentru a aduce deficitul intr-o zona finantabila, cu costuri rezo­na­bile.

In schimb, aceasta masura de natura fiscala, destinata majorarii veniturilor bugetare, a generat o inflatie corectiva, tot de natura fiscala.

In acest context, Mugur Isarescu a explicat ca „Banca Nationala, in asemenea circums­tante, nu poate si nici nu trebuie sa atace inflatia, pentru ca ar produce alte efecte, care ar aparea mai tarziu.

Ma­jo­rarea de dobanda de politica mone­tara nu trebuie sa se opuna unei masuri corec­tive", a explicat guver­na­to­rul BNR. Acesta a adaugat ca institutia pe care o conduce este pregatita, in schimb, pentru contra­ca­rarea efectelor de runda a doua. Acestea pot fi nule, semn ca scum­pi­rile se limi­teaza doar la majorarea TVA, caz in care banca centrala nu va adopta nicio masura; dar pot aparea si sub forma unui puseu inflationist, BNR fiind atunci obligata ca, dupa cateva luni cand acestea devin vizibile, sa reactioneze printr-o majorare de dobanda.

Tot articolul, in Financiarul

FMI recidiveaza: una spune in studii, alta impune tarilor care s-au imprumutat... Creditele nu s-au ieftinit de-ajuns...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x