La finalul trimestrului I, toate bancile din Romania se aflau intr-o situatie ideala din punctul de vedere al „efectului de parghie". Cu alte cuvinte, prezentau risc scazut si aveau o capitalizare adecvata atat riscului asociat activelor, cat si marimii bilantului, a aratat ieri directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza. El a explicat ca acest indicator, exprimat de raportul dintre fondurile proprii de rang I si activele bilantiere, este important pentru o analiza a adecvarii capitalului in functie de volumul total al activelor si nu doar al riscului asociat acestora. „Acest indicator poate fi utilizat ca masura suplimentara pentru a evita indatorarea excesiva a bancilor. Combinarea «efectului de parghie» cu adecvarea capitalului in functie de risc va duce la o limitare a cresterii bilanturilor, atat la nivel individual, cat si sistemic", a spus directorul Supravegherii din BNR.
O banca a fost „pe rosu"
Intr-o analiza realizata de banca centrala la finele anului trecut, o singura banca avea „efectul de parghie" de 3,89%, adica sub nivelul minim acceptat de catre BNR in acest moment, de 4%. O asemenea situatie arata ca banca avea active de o calitate scazuta (risc ridicat), o capitalizare neadecvata riscului asociat activelor si un bilant prea mare pentru capitalul detinut (grad ridicat de indatorare). In aceste conditii, institutia de credit a realizat o majorare de capital si, astfel, la finalul trimestrului I toate bancile se aflau in situatia ideala din punctul de vedere al „efectului de parghie".
Pe de alta parte, directorul Supravegherii din BNR a aratat ca, in primele trei luni ale acestui an, capitalurile de rang I ale bancilor au crescut cu doua miliarde de lei, de la 21,6 miliarde de lei la 23,6 miliarde de lei, ca urmare a majorarilor de capital social efectuate de sase banci. Potrivit acestuia, raportul dintre fondurile proprii de rang I si activele bilantiere ale sistemului bancar se ridica la 8%, aproape dublu fata de limita luata in calcul de banca centrala si care prezinta cea mai mare probabilitate de a fi introdusa obligatoriu conform noilor reglementari Basel.
Citeste articolul integral pe financiarul.com
KazMunaiGaz plateste doar 18% din datoria Rompetrol... Ministerul Muncii vrea sa legifereze impozitarea multipla pe veniturile salariale din drepturi de autor...