Antena Căutare

OMV a anuntat o majorare de capital de pana la 900 mil. €, plus o emisiune de bonduri hybrid

Grupul OMV, cea mai mare companie petroliera din centrul Europei, a anuntat azi ca va vinde actiuni in valoare de pana la 900 milioane de euro, pentru a finanta achizitiile din Turcia si Tunisia.

Actionarii companiei austriece vor putea subscrie cate o actiune noua pentru fiecare 11 titluri vechi detinute. OMV vinde 27,3 milioane de actiuni noi, reprezentand 9,1% din capitalul actual, pretul maxim de vanzare fiind stabilit la 33 euro/actiune. Dupa acest anunt, actiunile OMV au scazut la Bursa din Viena, cu 3,7% pana la 28,845 euro/actiune.

Anuntul privind majorarea de capital de la OMV a fost urmarit cu mare atentie si de autoritatile de la Bucuresti, deoarece o astfel de operatiune era vazuta ca o posibila amenintare pentru oferta pe care statul o pregateste pentru vanzarea a 9,84% din actiunile Petrom.

Statul are in plan sa iasa cu oferta Petrom pe piata in iulie, iar o eventuala intrare in concurenta cu majorarea de capital de la OMV ar fi putut afecta interesul investitorilor pentru actiunile companiei romanesti.

OMV a anuntat ca se asteapta ca prospectul pentru vanzarea de actiuni sa fie aprobat maine de autoritatea de reglementare din Austria.

Investitorii vor putea ulterior sa subscribe actiunile incepand de pe 19 mai si pana pe 6 iunie. Actiunile care nu vor fi subscrise vor fi vandute printr-o oferta publica pe bursa din Austria si printr-un plasament privat catre investitorii institutionali.

Oferta Petrom este asteptata sa se deruleze cel mai devreme in luna iulie, astfel ca cele doua operatiuni nu vor intra direct in concurenta.

Pe langa aceasta majorare de capital, OMV intentioneaza sa emita si obligatiuni hybrid, marimea acestei emisiuni, pretul si dobanda urmand sa fie determinate in urma discutiilor cu investitorii. Obligatiunile vor purta o rata de dobanda fi a pan ape 26 aprilie 2018, o alta rata fixa pana pe 26 aprilie 2023 si o dobanda variabila ulterior.

Statul austriac, care detine 32% din actiuni, a anuntat ca intentioneaza sa participle la majorarea de capital. Operatiunea va fi coordonata de mari grupuri financiare ale lumii, precum Bank of America Merrill Lynch, Barclays, Deutsche Bank, JP Morgan si UniCredit, ultimele doua institutii financiare participand si in cursa pentru intermedierei ofertei Petrom, mandat castigat in final de banca de investitii Renaissance Capital din Rusia.

Sursa: Antena3

Leul se apreciaza, dolarul revine sub 2.9 lei. Vezi cursul BNR!... Microsoft e interesata sa cumpere divizia de telefoane a Nokia pentru 30 miliarde de dolari...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x