Antena Căutare

Operatorii economici de pe Litoral, amendati cu 130.000 de lei de ANPC

Potrivit unui comunicat al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, comisarii institutiei au desfasurat pe litoral 114 actiuni de control, in primele 15 zile de la deschiderea Comandamentului Litoral, aplicand 88 de amenzi contraventionale, in valoare de 128.100 de lei, si sapte avertismente. Au fost verificate si solutionate 25 de reclamatii din cele 34 inregistrate de turisti.

Produse in valoare de 15.469 de lei, ce prezentau abateri de informare prin etichetare, au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea deficientelor, iar produsele ce aveau data durabilitatii minimale depasita si prezentau modificari organoleptice au fost interzise la comercializare sau utilizare, fiind distruse.

Valoarea produselor retrase de la comercializare este de 321 lei.

Printre abaterile constatate se numara: neafisare gramaje la preparate culinare (ciorbe, salate, inghetata, peste, limonada, cafea), materii prime cu elemente de identificare incomplete (telemea de vaca, preparate din carne, prajituri), produse cu data durabilitatii minimale depasita (carnati, cremwursti, esente, pesmet, condimente etc.), lipsa afisarii preturilor (preparate din carne, bauturi), lipsa informatiilor privind tara de origine a produselor (fructe si legume), nerespectarea temperaturii recomandate de producator pentru alimentele perisabile microbiologic.

De asemenea s-au mai constatat abateri la comercializarea produselor si serviciilor nealimentare, precum lipsa instructiunilor de folosire a telefonului, televizorului si a aerului conditionat din camera, baterii uzate, chiuvete crapate, lemnarie si sezlonguri nevopsite, lipsa covorase antiderapante, lipsa tarifelor practicate pentru serviciile cu taxa, neafisare tarife inchiriere sezlonguri, neafisare instructiuni de utilizare a plajei, lipsa elementelor de identificare si caracterizare la comercializarea textilelor (rochii, pantaloni).

In ceea ce priveste reclamatiile depuse de consumatori, acestea au vizat: produse improprii consumului care pot afecta sanatatea consumatorilor (ciorba fermentata, salata de fructe cu viermi, paste cu insecte), preparate din carne cu data durabilitatii minimale depasita, preparate la gratar insuficient prelucrate termic, mic-dejun servit afara in vant si curent, lipsa aparatelor de aer conditionat in 30% dintre camerele unui hotel, taxa de piscina perceputa turistilor cazati in hotel, interzicerea amplasarii cearsafurilor in zona amenajata cu sezlonguri, alimente perisabile microbiologic transportate fara asigurarea temperaturii recomandate de producatori, comportament necorespunzator al angajatilor.

La randul lor, comisarii de la CJPC Constanta au desfasurat actiuni tematice proprii. Au fost controlate unitati de cazare, unitati tip fast-food, piscine, baruri de pe plaja, cluburi si discoteci, unitati de inchiriere sezlonguri si umbrele etc. Au fost aplicate 17 sanctiuni contraventionale in valoare de 49.500 lei.

Actiunile de control din cadrul Comandamentul Litoral 2011 se vor desfasura pana in data de 31 august.

Sursa: Jurnalul National

Previziune: Alimentele, mai scumpe cu peste 20% pana in 2020... Udrea a descoperit cheltuielile multianuale: 4 mil. € pentru promovarea "frunzei" in urmatorii 3 ani...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x