ORE SUPLIMENTARE 2018. Noi condiții pentru plata orelor suplimentare! Reguli noi. Ce trebuie să știi dacă stai peste program.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2017, publicată în Monitorul oficial al României nr. 644 din 7 august 2017, a introdus o serie de noi obligații pentru angajator. Între acestea, obligația consacrată la art. 119 din Codul muncii, anume de a ține la locul de muncă evidența orelor prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere și a celei de sfârșit al programului de lucru, și de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidența, ori de câte ori se solicita acest lucru.
Ca urmare a acestei prevederi, angajatorii au început să realizeze o atare monitorizare. Unii au reintrodus condică de prezența, alții au desemnat prin decizie internă un responsabil cu evidența orei de începere și de sfârșit a activității fiecărui salariat, alții s-au bazat pe un sistem electronic de monitorizare a accesului la locul de muncă, prin cartele de acces etc. De aici au apărut noi probleme.
Citește și: Revoluția fiscală 2018: Noile calcule sunt halucinante! Mamele riscă să piardă bani din indemnizațiile de creștere a copilului
ORE SUPLIMENTARE 2018. Salariații care au venit în firmă înainte de începerea efectivă a programului de lucru, că și cei care au rămas în firmă după sfârșitul programului s-au bazat pe această evidența pentru a solicita plată de ore suplimentare. Iar unii angajatori au început să se întrebe dacă nu ar trebui efectiv plătite.
Răspunsul este negativ. Astfel de salariați nu vor câștiga în instanță. Această deoarece art. 121 din Codul muncii nu s-a modificat, acesta stabilind faptul că orele suplimentare se prestează la solicitarea angajatorului. Că urmare, evidența orei de începere și a orei de încetare a activității nu se confundă cu orele suplimentare.
Ciește și: Calculator salarii part-time 2018. Câți bani îți oprește statul și ce îți rămâne ție
ORE SUPLIMENTARE 2018. Dacă solicita în instanță plată orelor suplimentare, salariatul nu este suficient să probeze faptul că a venit mai devreme sau a plecat mai târziu din firmă, ci trebuie să se dovedească și că prestarea de ore suplimentare i-a fost efectiv solicitată de către angajator. Altmintrei, nu va avea câștig de cauza.
Angajatorul este obligat să realizeze monitorizarea potrivit legii, dar această nu atrage și obligația de a plăți suplimentar fiecare minut petrecut în plus de salariat, fără a fi fost solicitat. În față instanței, angajatorul nu poate fi ținut să plătească o perioadă pe care salariatul o rămâne în firmă în mod voluntar, de exemplu pentru că i s-a stricat calculatorul de acasă și dorește să își termine un proiect personal.
sursă: legislatiamuncii.manager.ro