Antena Căutare

OTP: Cum sa iti cresti cota de piata de 5 ori cand dezvoltarea organica a devenit prea scumpa

OTP Bank Romania, subsidiara locala a celei mai puternice banci din Ungaria, se asteapta la o consolidare a pietei bancare in urmatorii ani, obiectivul sau fiind acela de a-si majora de aproape cinci ori cota de piata actuala, de peste 1%, pentru a ajunge astfel in topul celor mai mari banci de pe piata.

"Obiectivul nostru strategic este de a atinge o cota de piata de 5% pe termen mediu, adica in urmatorii 3 - 5 ani. In acesti ani, vom vedea o consolidare a pietei bancare. Va fi o competitie sanatoasa in acest sector. Acum este greu sa ajungi numai prin crestere organica in top 5 asa cum s-a intamplat anterior cu Banca Transilvania. Noi apreciem Banca Transilvania, nu sunt o tinta de achizitie pentru noi. Nu spunem ca nu este posibil sa te dezvolti numai prin crestere organica. Este posibil, insa pune presiuni pe marja", a declarat in exclusivitate Laszlo Diosi, director general al OTP Bank Romania.

Romania nu va mai avea o crestere economica de 7 - 8 procente, ci probabil de 3 - 4 % in anii urmatori. "Aceasta crestere de 3 - 4 procente va asigura o activitate bancara semnificativa, chiar daca nu vom mai vedea cresterile double digit (de doua cifre - n.r.) de altadata din loan book (portofoliul de credite - n.r.)", explica seful subsidiarei OTP.

Banca ungara a ratat in luna iulie achizitia RBS Bank Romania, parte a grupului bancar britanic RBS, pentru ca echipa de negociatori ai OTP nu s-au inteles cu Londra asupra pretului. In urma cu o luna, Antal Pongracz, director general adjunct al institutiei de credit ungare, anunta la Budapesta ca discutiile au cazut pentru ca pretentiile vanzatorului sunt prea mari, in conditiile in care OTP evalueaza RBS Bank Romania intre 100 si 150 mil. Euro.

"Rezultatele stress testului au indicat ca avem o pozitie financiara buna. Nu vom cumpara BCR sau Banca Transilvania, dar suntem interesati de achizitii", afirma Laszlo Diosi. Potrivit acestuia, grupul ungar nu a stabilit un anume buget de achizitii pentru Romania, considerata o piata - cheie in strategia de dezvoltare a grupului ungar, in contextul in care sunt urmarite oportunitati de extindere si pe alte piete precum Croatia sau Slovacia.

OTP isi finanteaza achizitiile din propriul cash flow si aloca banii necesari in functie de marimea proiectului vizat.

"Depinde de marimea tintei", spune seful OTP Bank Romania, care adauga ca mai conteaza si ce vrei sa faci cu banii respectivi - vrei sa cumperi un business sau vrei sa iti iei o licenta bancara.

Acesta nu a dorit sa intre in detalii privind noile tinte de achizitii urmarite pe piata locala, prin care OTP s-ar apropia de obiectivul sau strategic declarat de a-si majora substantial cota de piata. In acest moment, lista bancilor scoase la vanzare sau care ar putea fi luate in vizor pentru achizitii este destul de lunga - de la RBS Bank Romania, Volksbank Romania, Carpatica, Millennium, ATE Bank, Libra Bank, respectiv unele subsidiare ale bancilor mari elene prezente pe piata din cauza contextului economic delicat in care se afla acum Grecia.

Dintre cele patru mari banci grecesti de pe piata romaneasca, pana acum doar Piraeus Bank a spus raspicat prin vocea sefului operatiunilor internationale, Ilias Milis, ca vanzarea subsidiarei din Romania nu a fost niciodata pusa in discutii pentru ca genereaza profit, iar importanta acesteia in economia grupului - mama creste impreuna cu celelalte piete "straine" ale Piraeus, pe fondul cresterii costurilor cu provizioanele si a reducerii profitabilitii in Grecia.

Seful OTP Bank Romania nu vede un impact important derivat din situatia economica a Greciei asupra pietei romanesti, care, in schimb, are perspective foarte bune pentru investitori datorita acordului in derulare cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana.

"Aceste banci (subsidiarele bancilor grecesti - n.r.) nu au probleme de lichiditate, iar BNR le monitorizeaza atent. Si daca ar aparea o problema de lichiditate, aceasta ar putea s-o rezolve fara probleme prin vanzarea unei parti din portofoliul de credite. Daca cineva m-ar intreba daca sa scoata banii de la aceste banci si sa vina la alta banca sau la mine, i-as spune ca aceste banci sunt sigure. In general, piata bancara este solida si ma astept ca, in contextul turbulentelor de pe pietele internationale, Romania sa se descurce mai bine decat regiunea. Daca ne uitam la CDS-urile Romaniei si ale altor state din regiune , in aceste zile performeaza mai bine din cauza acordului cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana", afirma Laszlo Diosi.

IMM-urile si retailul, "motiv" de crestere de 6 - 8% in 2011

Pentru acest an, seful OTP Bank Romania mizeaza pe o crestere in termeni reali de 6 - 8% a portofoliului de credite comparativ cu 2010, cele mai importante semnale "receptate" in primul semestru fiind pe segmentul superior al IMM-urilor (upper segment), precum si pe segmentul destinat persoanelor fizice (retail).

De altfel, IMM-urile si retailul sunt centrele de greutate ale OTP Bank Romania, in conditiile in care banca a cautat o pozitie de echilibru in finantarea diferitelor sectoare economice, stabilind plafoane la nivel de sucursale, de agentii, ceea ce a ferit institutia de credit de expuneri " periculoase" in piete care s-au prabusit in timpul crizei economice precum imobiliarele sau constructiile. De asemenea, banca se concentreaza pe dezvoltarea serviciilor de internet banking, activitatilor pe zona de carduri si serviciilor de consultanta acordate clientilor sai.

Oficialii subsidiarei locale afirma ca mai devreme de 15 august nu pot oferi detalii asupra principalilor indicatori ai bancii inregistrati in primul semestru.

OTP Bank Romania are acum o retea formata din aproximativ 100 de locatii, 1.000 de angajati si inregistreaza un indice de solvabilitate de 14%.

Anul trecut, subsidiara OTP a inregistrat o pierdere anul trecut de circa 23 mil. Euro. OTP Bank Romania avea la finele anului trecut active de 3,9 mld. Lei (circa 0,92mld. Euro) si o cota de piata de 1,16%, respectiv locul 17 in sistem, conform ultimelor date disponibile.

Anul trecut este dealtfel si primul an in care intreaga piata bancara a trecut pe pierdere, iar activele bancilor locale s-au redus spre nivelul de 80 mld. Euro, primele trei pozitii fiind detinute de catre BCR (controlata de Erste Austria), BRD SocGen (aflata in portofoliul gigantului francez Societe Generale) si Raiffeisen Bank Romania, subsdiara grupului bancar austriac.

OTP a intrat pe piata din Romania in 2004 prin achizitia RoBank, avand mai multe tentative, toate esuate insa, de a cumpara o alta banca. In 2006, a ajuns in finala privatizarii CEC alaturi de grecii de la National Bank of Greece, insa atunci statul a oprit procesul de vanzare fiind nemultumit de ofertele primite. In ultimii ani, au iesit la suprafata discutiile purtate cu Ilie Carabulea, principalul actionar al Carpatica, respectiv RBS Bank Romania, unde grupul ungar s-a oprit in faza ofertei finale in urma cu o luna.

Grupul ungar condus de Sandor Csanyi, cel mai puternic bancher si cel mai bogat om din Ungaria, a inregistrat anul trecut un profit net de aproximativ 430 mil. Euro si active de 35,52 mld. Euro, potrivit standardelor internationale de contabilitate.

Articolul continuă după reclamă

Portofoliul de credite al OTP Ungaria este de circa 24 mld. Euro, in timp ce valoarea depozitelor depaseste 21 mld. Euro. OTP este un grup bancar de talie regionala, cu operatiuni in bazinul est - European, pe piete precum Ungaria, Romania, Slovacia, Serbia, Croatia, Bulgaria, Ucraina si Rusia, personalul grupului fiind de 30.367 de angajati la finele anului trecut.

Valoarea bursiera a OTP este de 5,78 mld. Euro, la cotatia de ieri a titlurilor bancii pe bursa de la Budapesta. Cei mai importanti actionari ai grupului bancar ungar sunt familia magnatului Medget Rahimkulov, care detine 9% din OTP, grupul petrolier ungar MOL cu 8,57%, gigantul francez din asigurari Groupama cu 8,3%, potrivit ultimelor date raportate de bursa din Budapesta. Seful OTP, Sandor Csanyi, detinea la finele anului trecut un pachet de circa 1% din actiunile bancii.

Cifrele OTP Bank Romania

· Active de 0,92 mld. Euro in 2010

· Pierderi de 23 mil. Euro in 2010

· Cota de piata de 1,16% la finele lui 2010

· Cota de piata - tinta de 5% pe termen mediu

· Indice de solvabilitate de 14%

· 100 locatii

· 1000 de angajati



Cifrele OTP Bank Ungaria

· Active de 35,52 mld. Euro

· Profit net de 430 mil. Euro

· Portofoliu credite 24,48 mld. Euro

· Depozite 21,14 mld euro

· Operatiuni in 8 piete din Europa de Est

· 30.367 de angajati

· Valoarea de piata 5,78 mld. Euro

Foto: ideiglenes.wordpress.com

SPECIAL! IPS Teodosie a bagat Podgoria Nazarcea in faliment... Leul creste in raport cu euro, dolarul si francul elvetian. Vezi cursul BNR!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x