Antena Căutare

(P) Care sunt primii pași pentru o carieră în IT

E de înțeles că la început multe obiective par greu de atins și că primii pași pot părea descurajanți. Cum planifici atingerea obiectivului și cum îl alegi? De câtă pregătire vei avea nevoie pentru a intra în domeniul IT-ului și ce joburi ți se potrivesc?

(P) Care sunt primii pași pentru o carieră în IT
Care sunt primii pași pentru o carieră în IT

Dacă te frământă aceste probleme, te invităm să parcurgi materialul de mai jos. Pașii prezentați mai jos te vor ajuta în mod realist să-ți începi cariera în IT.

Text: Mihaela Pascari

1. Cercetează ce roluri și poziții se caută în domeniul IT!

Domeniul IT este unul divers, cu multe specialități. Printre acestea se numără funcții precum administrator de sisteme, inginer de rețea, dezvoltator de software, specialist DevOps și multe altele. Cercetarea rolurilor și pozițiilor disponibile te ajută să înțelegi care dintre acestea ar putea fi potrivite pentru abilitățile, interesele și obiectivele tale.

2. Examinează-ți și experiența anterioară!

Când iei decizia de a începe o nouă carieră în IT, este important să te uiți cu atenție la experiența ta anterioară. La o primă vedere s-ar putea părea că nu ai niciuna dintre abilitățile enumerate în ofertele de locuri de muncă, dar „abilitățile soft” pot fi surprinzător de importante pentru rolurile din IT. Și acestea sunt transferabile.

De exemplu, dacă vrei să începi cu un rol entry-level, de asistent, abilități precum comunicarea, o bună capacitate de rezolvare a problemelor și de relaționare cu clienții te pot ajuta să obții un prim job. Gândește-te cu atenție la rolurile tale din trecut prin prisma rolului pe care vrei să îl obții, s-ar putea să reperezi niște comori neștiute.

3. Conturează un plan de acțiune în carieră!

Determină care-ți sunt obiectivele în carieră, iar după ce le-ai determinat începe să dezvolți un plan de acțiune constând în pașii specifici pentru a le atinge. În plus, planurile de acțiune în carieră conțin și posibile obstacole, pași pentru a le aborda și resurse care pot fi utilizate atunci când ai nevoie de asistență. Acest plan va defini clar modul în care vei obține certificările necesare, cum vei obține un loc de muncă, dar și cum vei continua să te dezvolți profesional după ce începi o carieră în domeniul IT.

4. Urmărește-ți rezultatele!

E important să fii cu ochii pe modul în care te descurci și ce trebuie să faci în continuare. Configurează-ți remindere, astfel încât să nu uiți lucruri importante. Dacă vrei să investești timp și energie pentru a face o schimbare în carieră, investește timp și energie pentru a-ți urmări progresul. Un simplu document Excel va face minuni în acest sens. Dacă nu ești Excel, utilizează alt instrument mai pe gustul tău, dar nu renunța la acest pas!

5. Ia-ți gratuit o certificare necesară pentru domeniul IT-ului!

HTML este adesea primul limbaj de codificare pe care îl învață oamenii, deoarece este foarte comun și relativ ușor de învățat. Alte limbaje pe care ai dori poate să le asimilezi sunt: JavaScript, C ++, Python și Ruby. Dacă vrei să obții o calificare în JavaScript sau în QA, poți urma cursurile gratuite în IT, puse la dispoziție de eJobs prin Proiectul cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

La aceste cursuri de IT se poate înscrie orice persoană care bifează următoarele puncte:

  • Are domiciliul sau reședința în orice județ din România (cu excepția județului Ilfov și Municipiului București)
  • Are o vârstă cuprinsă între 25 și 65 de ani
  • Este angajată, cu contract de muncă, PFA , Întreprindere Individuală
  • A absolvit cel puțin 8 clase

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe

ID proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

(P) CONCURS: Viva Credit sărbătorește 10 ani de la primul împrumut acordat 100% online!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x