Antena Căutare

(P) Patru strategii de învățare necesare pentru dezvoltarea de noi abilități

Stăpânirea oricărei abilități noi este cu adevărat importantă pentru fiecare profesionist din aproape toate sectoarele. Fără a dobândi un nou set de abilități, sunt șanse mari să pierzi oportunități importante în carieră.

Patru strategii de învățare necesare pentru dezvoltarea de noi abilități

Dar stăpânirea unei noi abilități nu este un lucru facil de dobândit. Mai degrabă, se poate dovedi o sarcină herculeană pentru mulți. Cu toate acestea, seriozitatea și determinarea combinate cu aceste strategii puternice de învățare te pot ajuta să reușești.

Text: Mihaela Pascari

1. Stabilește obiective realizabile

E minunat că ai ambiția necesară pentru a deprinde noi cunoștințe și abilități în domeniul IT în doar câteva luni, dar este contraintuitiv să-ți imaginezi că poți ajunge să știi chiar totul despre acest domeniu în acest interval de timp. Este important să știi care este obiectivul final, dar nu ar trebui să te grăbești spre acel final. Poți împărți lecțiile în bucăți mici, pentru a aprofunda totul, asigurându-te totodată că te deplasezi constant în direcția atingerii obiectivului final.

Poți stabili diverse obiective mai mici pe parcurs pentru a te motiva. De exemplu, în cazul unei limbi străine, un prim pas ar fi să înțelegi în mare ce se discută într-un serial, fără subtitrare în română. După aceea, vă poți stabili un obiectiv un pic mai ambițios, să zicem, obținerea fluenței atunci când discuți cu un vorbitor nativ. Celălalt obiectiv poate fi acela de a învăța argourile și dialectele din limbă și așa mai departe.

2. Testează, testează, testează

Nu poți învăța cu adevărat dacă nu încerci să și aplici ce ai învățat. Dacă, de exemplu, alegi să înveți dezvoltarea web și SEO, cel mai bine este să începi să creezi un site cât mai curând posibil. Postează în mod regulat conținut nou și încearcă să îl optimizezi pentru Google. Cu cât optimizezi mai multe postări, cu atât îmbunătățești mai mult noul site web, cu atât mai bine vei stăpâni noua abilitate. Este mai bine să pui în practică teoria și să-ți permiți să faci greșeli decât să înveți pe dinafară niște informații pe care nu le testezi.

3. Caută să predai ceea ce înveți

Unul dintre cele mai surprinzătoare moduri prin care poți deprinde o nouă abilitate este să o predai altcuiva. S-au făcut multe cercetări asupra acestui fenomen, dar un studiu îl ilustrează excelent. În studiu, două grupuri de participanți studiază același pasaj, cu așteptări diferite. Un grup trebuia să-l predea mai târziu, celălalt se aștepta la un test. La final, ambele grupuri au fost în cele din urmă testate pe material. Ghici care grup s-a descurcat mai bine? Da, cel care urma teoretic să-l predea.

De ce este aceasta o modalitate atât de eficientă de a învăța? Pentru că atunci când învățăm cu intenția de a preda, împărțim materialul în bucăți simple și ușor de înțeles pentru noi înșine. De asemenea, ne obligă să examinăm subiectul mai critic și mai amănunțit, ajutându-ne să-l înțelegem mai bine.

Nu trebuie să fii un specialist în educație pentru a folosi acest truc. Încearcă să explici prietenilor sau colegilor ce înveți. Îți poți întreba chiar șeful dacă poți face o prezentare echipei tale despre asta. Vezi dacă poți răspunde la toate întrebările lor. Scrie postări regulate pe blog sau creează vloguri în timp ce înveți. Vezi dacă ești capabil să exprimi ceea ce înveți în cuvinte simple. Rezultatele te-ar putea surprinde.

4. Urmează la un moment dat un curs de profil

Spre exemplu, Proiectul Cursuri IT by eJobs cuprinde mai multe etape: consiliere, cursurile propriu-zise, coaching. Iar după finalizarea acestor cursuri ai ocazia să aplici la posturi de tester. Pentru asta, echipa de coaching din cadrul proiectului îți va oferi suportul necesar. Detalii aici.

„Proiectul Cursuri IT by eJobs” este disponibil prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020

BNR, apel pentru românii care își scot banii din bănci de teama războiului. Ce trebuie să știe: „Cererea e mare”... (P) Salariul în construcții în 2022...
Cel mai nesuferit semn zodiacal, potrivit astrologilor. Sunt șanse mari să nu primească niciodată o invitație la o petrecere
Unii oameni nu sunt făcuți pentru a-și face prieteni. Ei preferă să se concentreze pe ei...
Horoscopul zilei de 30 mai 2023. Leii se simt norocoși. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 mai 2023 aduce vești bune pentru nativii din zodia Leului. Aceștia se...
Parteneri
Dulce de leche sau dulceață de lapte. Un sos cremos irezistibil de gustos
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x