- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pretul final la care vor fi vandute actiunile OMV Petrom urmeaza sa fie stabilit dupa un mecanism similar celui utilizat in prezent de Bursa de la Bucuresti pentru a calcula pretul de deschidere al actiunilor listate. Investitorii pot lansa ordine de cumparare la preturile dorite de acestia, iar pretul de oferta se va stabili dupa un algoritm care sa asigure maximizarea volumului de actiuni vandute. Astfel, spre deosebire de celelalte oferte pe care statul le-a lansat pe bursa, cele de la Transelectrica si Transgaz, de data aceasta nu se va sti de la bun inceput pretul la care vor fi vandute actiunile.
Mecanismul de stabilire a pretului este apropiat de cel folosit la ofertele pe Bursa din Varsovia, campionul listarilor din regiune, si, spun brokerii si specialistii de pe piata de capital, va permite o conectare mult mai buna la asteptarile investitorilor decat atunci cand se stabileste un pret fix de la inceput.
O serie de oficiali de rang inalt din Guvern anuntasera in trecut ca au asteptari mari de la oferta Petrom, sperand sa obtina mai mult decat s-a obtinut in 2004 la privatizarea companiei. La acel moment, OMV platise 670 milioane de euro pentru 33% din actiunile companiei, realizand ulterior o majorare de capital in valoare de 830 milioane de euro, care i-a permis sa-si majoreze participatia la 51%
Brokerii si reprezentantii investitorilor au insistat insa ca actiunile trebuie oferite la un pret atractiv pentru a atrage cumparatori. De altfel, chiar OMV, actionarul majoritar al Petrom, a trebuit sa ofere un discount de 17% fata de pretul maxim anuntat in cadrul unei oferte derulate luna trecuta pentru a reusi sa vanda intregul pachet de actiuni. Totodata, o oferta romaneasca, cea prin care rusii de la Vimetco vroiau sa vanda 21% din actiunile Alro Slatina si care ar fi trebuit sa aiba loc tot acum in luna iulie a fost amanata pentru ca discountul cerut de investitori a fost prea mare.
Oficialii din Guvern au parut insa sa fie foarte increzatori in succesul ofertei Petrom, secretarul de stat din Ministerul Economiei, Karoly Borbely, declarand, de exemplu, ca si daca s-ar vinde in august, o luna traditional mai slaba pentru pietele de capital din cauza perioadei de concedii, oferta tot ar fi interesanta pentru investitori, deoarece este vorba de cea mai mare companie romaneasca. In acelasi timp, reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie (OPSPI) au declarat in ceea ce priveste discountul acordat de OMV ca "aceasta decizie a fost una economica de bussines a managementului companiei, o decizie a unei companii care trebuie sa satisfaca interesele actionarilor, iar cei mai in masura sa judece rezultatele majorarii de capital a OMV sunt actionarii si managementul acestei societati".
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri prospectul ofertei, iar acesta urmeaza sa fie publicat in cursul acestei dimineti.
Oferta Petrom este intermediata de un consortiu format din Renaissance Capital, EFG Eurobank Securities, BT Securities si Romcapital.
Petrom este cea mai mare companie romaneasca, cu afaceri in primul trimestru de 1,2 miliarde de euro si un profit net de 200 milioane de euro, care a transformat-o in cea mai profitabila operatiune a grupului austriac OMV.
Actiunile Petrom s-au tranzactionat ieri la Bursa de la Bucuresti la preturi intre 0,396 lei si 0,402 lei/actiune, ultima tranzactie realizandu-se la 0,398 lei/actiune, in scadere cu 0,5% fata de sedinta precedenta. La acest nivel, capitalizarea bursiera a companiei este de 5,36 miliarde de euro, iar pachetul de 9,84% care este vandut de stat valoreaza 528 milioane de euro.
sursa: Antena3