Persoanele fizice au cumparat in primul trimestru al anului, prin intermediul bancilor, titluri de stat emise de statul roman in valoare totala de 379,6 mil. lei si au ajuns, astfel, sa detina obligatiuni si certificate de trezorerie de 1,3 mld. lei, in crestere cu 40% fata de finalul anului 2010.
Ministerul de Finante a imprumutat, in primele trei luni din 2011, 15,16 mld. lei de pe piata interna pentru finantarea deficitului bugetar, care ar trebui sa fie la sfarsitul acestui an de 4,4% din PIB, potrivit acordului cu Fondul Monetar International. Peste 2,5% din aceasta suma a fost imprumutata de Finante de la persoanele fizice, populatia incercand sa-si diversifice investitiile.
Potrivit Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), populatia a continuat sa economiseasca in scop preventiv in prima parte a anului, dar incetinirea cresterii plasamentelor in depozitele bancare a fost determinata de reorientarea catre alte forme de economisire.
,,Per ansamblul sistemului bancar, depozitele populatiei au ajuns la 106,1 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult decat la sfarsitul primului trimestru al anului precedent, aceasta fiind cea mai modesta majorare din ultimii ani. Luand in calcul indicele preturilor de consum aferent perioadei martie 2010-martie 2011, valoarea depozitelor populatiei, in termeni reali, este in scadere insa cu 4,2%", se arata intr-un raport al FGDB.
In ce au mai investit romanii
Pe langa investitiile in titluri de stat, o parte din lichiditatile populatiei a fost directionata si catre fondurile mutuale, spun reprezentantii Fondului. Acestia arata ca, de la inceputul crizei, numarul investitorilor in fonduri mutuale s-a majorat de peste 2,5 ori, pana la un nivel de 231.000 de persoane la finalul lunii martie 2011. Cele 52 de fonduri mutuale prezente pe piata locala au acumulat, dupa primul trimestru din 2011, active totale de peste 6,2 mld. lei.
Potrivit FGDB, si piata asigurarilor de viata a cunoscut o dezvoltare fata de anul trecut, fiind considerata ca avand un potential de crestere foarte mare.
,,Segmentul asigurarilor de viata detinea o cota de aproximativ 20% din piata asigurarilor, dar necesarul de protectie era de patru ori mai mare decat sumele asigurate", potrivit raportului FGDB. Subscrierile de pe piata asigurarilor de viata au avansat in primul trimestru cu 3,34% fata de perioada similara a anului trecut, pana la un nivel de 433,8 mil. lei.
Totodata, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au atras cu 4,1% mai multi participanti in primele trei luni din 2011 decat in trimestrul intai al anului trecut, activele nete ajungand la 88,3 mil. euro, in crestere cu 10,8% fata de trimestrul anterior.
Tot articolul, in Financiarul
Una din cauzele crizei alimentare: fermierii prefera rapita in loc de cereale... Guvernul a schimbat acciza specifica la tigarete. Modificarea nu va duce la cresterea preturilor...