Antena Căutare

Populatia incepe sa renunte la depozitele bancare. A cumparat titluri de stat in valoare de 1,3 mld. lei

Persoanele fizice au cumparat in T1 obligatiuni si certificate de trezorerie de 379,6 mil. lei. Luand in calcul indicele preturilor de consum din ultimul an, valoarea economiilor din banci a scazut, in termeni reali, cu 4,2%.

Persoanele fizice au cumparat in primul trimestru al anului, prin intermediul bancilor, titluri de stat emise de statul roman in valoare totala de 379,6 mil. lei si au ajuns, astfel, sa detina obligatiuni si certificate de trezorerie de 1,3 mld. lei, in crestere cu 40% fata de finalul anului 2010.

Ministerul de Finante a imprumutat, in primele trei luni din 2011, 15,16 mld. lei de pe piata interna pentru finantarea defi­ci­tului bugetar, care ar trebui sa fie la sfar­si­tul acestui an de 4,4% din PIB, potrivit acordului cu Fondul Monetar Interna­tio­nal. Peste 2,5% din aceasta suma a fost im­pru­mutata de Finante de la persoanele fizice, populatia incercand sa-si diversifice investitiile.

Potrivit Fondului de Garantare a De­po­zitelor in Sistemul Bancar (FGDB), po­pu­latia a continuat sa economiseasca in scop preventiv in prima parte a anului, dar incetinirea cresterii plasamentelor in depozitele bancare a fost determinata de reorientarea catre alte forme de econo­misire.

,,Per ansamblul sistemului bancar, depozitele populatiei au ajuns la 106,1 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult decat la sfarsitul primului trimestru al anului precedent, aceasta fiind cea mai modesta majorare din ultimii ani. Luand in calcul indicele preturilor de consum aferent perioadei martie 2010-martie 2011, valoa­rea depozitelor populatiei, in ter­meni reali, este in scadere insa cu 4,2%", se arata intr-un raport al FGDB.

In ce au mai investit romanii

Pe langa investitiile in titluri de stat, o parte din lichiditatile populatiei a fost directionata si catre fondurile mutuale, spun reprezentantii Fondului. Acestia arata ca, de la inceputul crizei, numarul investitorilor in fonduri mutuale s-a majorat de peste 2,5 ori, pana la un nivel de 231.000 de persoane la finalul lunii martie 2011. Cele 52 de fonduri mutuale prezente pe piata locala au acumulat, dupa primul trimestru din 2011, active totale de peste 6,2 mld. lei.

Potrivit FGDB, si piata asigurarilor de viata a cunoscut o dezvoltare fata de anul trecut, fiind considerata ca avand un po­ten­tial de crestere foarte mare.

,,Seg­men­tul asigurarilor de viata detinea o cota de apro­ximativ 20% din piata asigurarilor, dar ne­cesarul de protectie era de patru ori mai mare decat sumele asigurate", po­tri­vit raportului FGDB. Subscrierile de pe piata asigurarilor de viata au avansat in primul trimestru cu 3,34% fata de peri­oa­da similara a anului trecut, pana la un nivel de 433,8 mil. lei.

Totodata, fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) au atras cu 4,1% mai multi participanti in primele trei luni din 2011 decat in trimestrul intai al anului trecut, activele nete ajungand la 88,3 mil. euro, in crestere cu 10,8% fata de trimes­trul anterior.

Tot articolul, in Financiarul

Una din cauzele crizei alimentare: fermierii prefera rapita in loc de cereale... Guvernul a schimbat acciza specifica la tigarete. Modificarea nu va duce la cresterea preturilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x