Antena Căutare

Prabusirea pietei imobiliare din Capitala si Banat a taiat 25% din businessul cu ciment

Caderea sectorului rezidential in zonele cu cel mai pronuntat boom imobiliar in perioada 2007-2008, respectiv zonele Bucuresti - Ilfov si Banat, a adus un recul puternic in vanzarile si productia de ciment, care a reprezentat aproximativ 25% din afacerile celor trei mari giganti prezenti in tara, sustine Mihai Rohan, presedintele CIROM, Patro­natul din industria cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania.

Piata bucuresteana este una dintre cele mai importante pentru companiile din sectorul constructiilor, iar batalia pentru aceasta a fost dintotdeauna foarte mare. Evident ca dupa ce a picat piata imobiliara producatorii de ciment au consemnat o diminuare a vanzarilor de pana la 25%", a declarat Mihai Ro­han pentru ,,Fin.ro".

Toti cei trei giganti din industria cimentului pre­zenti in Romania, Holcim, Lafarge si Carpat­cement (HeidelbergCement), acopera in mod egal piata bucuresteana, prin urmare efectele negative au fost resimtite de acestia in mod egal, explica presedintele CIROM.

Sunt insa regiuni in care vanzarile s-au mentinut la niveluri similare anilor precedenti, cum ar fi zona Moldovei, indeosebi partea de nord, in mare parte gratie constructiilor rezidentiale initiate de catre romanii care lucreaza in strainatate.

Inceput de an mai bun

In industria cimentului, in trim. I 2011 s-a in­registrat o crestere a productiei, respectiv a vanza­rilor de ciment pe piata interna, cu aproximativ 13%, respectiv 7,6%, fata de trim. I 2010, reprezen­tand un semnal timid de revigorare. Anul 2011 ar putea aduce o crestere de 1%-2% a productiei de ciment gratie proiectelor din sectorul constructiilor ingineresti si de infrastructura, afirma reprezen­tantul CIROM, care precizeaza ca aceasta este prognoza optimista: „Vanzarile de ciment ar putea stagna la nivelul anului precedent, cand industria de profil a inregistrat o contractie de 36% fata de 2008".

Pe fondul reducerii volumului de constructii, si piata materialelor de constructii a inregistrat sca­deri semnificative, ajungand in 2010 la o valoare de 4,4 miliarde de euro. Industria cimentului, care detine ponderea cea mai importanta din piata materialelor de constructii, a suferit in 2010 o sca­dere de 36% fata de 2008 si de aproximativ 12% fata de 2009, ajungand la un nivel de 6,85 mil. tone ciment, similar celui inregistrat in 2005.

Zilele acestea, CIROM sarbatoreste 20 de ani de la infiintare. Organizatia are in prezent un numar de 10 membri, printre care se numara cinci gru­puri multinationale: Carmeuse, Heidel­bergCe­ment, Hol-cim, Lafarge si Saint-Gobain.

Sursa: Financiarul

Numarul salariatilor din mediul privat a crescut in aprilie cu 23.000... Problemele din Grecia slabesc leul in fata principalelor monede...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x